Europese beurzen zakken in na opleving gisteren

De effectenbeurzen in Europa zijn vanmorgen ingezakt na een opleving tijdens de voorgaande handelsdag. Opnieuw was de hoge olieprijs de bepalende factor. De Dow-Jonesindex zakte zelfs onder de 10.000 punten. Aan de stijging van de olieprijzen lijkt geen einde te komen. Een vat Amerikaanse ruwe olie noteerde vanmorgen 44,77 dollar, het hoogste peil in ruim twee decennia. De AEX-index van de hoofdfondsen op de effectenbeurs in Amsterdam sloot de ochtendhandel 1,5 procent lager af, op bijna 321 punten. De Duitse DAX-index zakte met 1,4 procent. De CAC-index in Parijs en de FTSE-index in Londen zakten minder, met dalingen van respectievelijk 1,2 procent en 0,5 procent. In de AEX waren de technologiefondsen Getronics en Philips de grootste dalers, met een daling van ruim 3 procent.