Een dinosaurus als huisdier

Als je je Nodosaurus in het park gaat uitlaten, vergeet dan niet rubber handschoenen en laarzen aan te doen. Ook een flinke schep en een grote vuilniszak moet je bij je hebben. Dat alles heb je namelijk nodig om de enorme dinosaurusdrol weer netjes op te ruimen.

Woon je in een flatje in de stad en wil je toch een gezellige dino, dan kun je het beste kiezen voor een Compsognatus. Het is een lief, aanhankelijk diertje van ongeveer 70 centimeter lang, dat je met enig geduld kunt leren om zijn behoefte op de kattenbak te doen.

Bedenk je vooraf goed waaraan je begint als je een dinosaurus als huisdier wilt nemen. Denk na over dingen als: past-ie in mijn huis, wat moet hij eten en hoeveel? Ook belangrijk: wat is het karakter van het beestje, is hij zachtaardig of juist heel agressief?

Een antwoord op die belangrijke vragen vind je in het handige nieuwe boekje Een dinosaurus als huisdier, geschreven door de Engelse bioloog Robert Mash. Daarin kun je precies lezen wat je lievelingsdinosaurus nodig heeft. Er is alleen één probleem. Dinosaurussen zijn al 65 miljoen jaar geleden uitgestorven. Er loopt geen één levende Diplodocus of Tyrannosaurus rex meer rond op deze aarde. Alles wat er van hen over is zijn wat botten en pootafdrukken. Een echte dinosaurus, ook al staat die bovenaan je verlanglijstje, kun je dus eigenlijk wel vergeten.

Maar je kunt natuurlijk wel fantaseren hoe het zou zijn om zo'n groen monster in huis te hebben. Daar hoef je geen Fred Flintstone voor te zijn. Het boekje van Robert Mash helpt je een aardig eind op weg. Ondertussen kom je allerlei leuke en interessante dingen van dinosaurussen te weten.

Bijvoorbeeld wat die gekke namen van hen betekenen. Soms slaan die op hun uiterlijk, zoals bij Ornithomimus oftewel `vogelimitator'. Deze dino heeft inderdaad veel weg van een veerloze struisvogel. Maar soms is de naam puur toeval, zoals bij de Postosuchus, de `hoe-bedoel-u-krokodil', zo genoemd naar de beroemde laatste woorden van zijn ontdekker.

De humoristische uitleg, de grappige tekeningen en vooral de realistische fotomontages maken het boekje van Robert Mash een grote aanrader voor elke dinosaurusliefhebber. En verder is het ook uitermate geschikt voor iedereen die is uitgekeken op roodwangschildpadjes, lanspuntslangen of vogelspinnen als huisdier.

Robert Mash, Een dinosauriër als huisdier. Uitgeverij Het Spectrum Utrecht, 2004, ISBN 90 712 0629 7