Bètabonus is onzinnig en belachelijk 1

In de eerste alinea in het hoofdartikel `De bètabonus' (NRC Handelsblad, 3 augustus) slaat de redacteur de spijker op zijn kop: Nederland besteedt een schandelijk laag percentage aan onderwijs: 4,7 procent, het gemiddelde van de andere rijke geïndustrialiseerde landen is 6 procent. Zou Nederland op het gemiddelde zitten, dan betekent dat 28 procent meer geld voor het onderwijs dan nu. Salarissen, klassegrootte, weektaak, gebouwen, wetenschappelijk onderzoek. Noem maar op, kiest u de verbeteringen maar. Alles wat we nu doen, maar dan bijna 30 procent beter. Krijgen we echte ambities en schaffen we ook nog de bureaucratie af, dan lokt een onderwijshemel die beschikt over 50 procent meer middelen. In dat licht is zo'n bètabonus nog onzinniger en belachelijker dan hij nu al is.

    • Paul Jansen