Bellen met activist tegen verkeerslawaai

Jan de Roode is van het actiecomité Weststraat in Burgh-Haamstede. De bewoners belden vorige week raadsleden en leden van B en W van Schouwen-Duiveland om kwart voor zes wakker, omdat zij al zeven jaar rond die tijd door het verkeer worden gewekt.

Bel ik u wakker?

,,Ha ha, nee hoor.''

Waarmee wekte u de raads- en collegeleden?

,,Goedemorgen. U wordt door het actiecomité Weststraat Leefbaar gewekt onder het motto `Wij wakker, jij wakker'. Al zeven jaar worden wij rond dit tijdstip gewekt en wij willen u daar in laten meedelen. Goedemorgen.''

Dat waren vast leuke gesprekken.

,,Nou, niet echt. De meesten hadden helemaal geen tekst. Dan klonk wat gekreun en `euuuhh', `jaaah'. En dan gooiden ze de hoorn er op. Wij hadden trouwens van te voren ook afgesproken dat we niet in discussie zouden gaan. Gewoon de tekst voorlezen en dan weer ophangen. Voor ons was het ook niet zo moeilijk hoor. Je wordt rond half zes, kwart voor zes wakker door het vrachtverkeer dat dan op gang komt, doet het licht aan en begint te bellen. Makkelijk.''

Waren er mensen die u speciaal moest hebben?

,,Nee, we belden met een stuk of tien mensen, gewoon willekeurig aan de hand van een lijst met nummers. Sommige raadsleden kregen dus meerdere telefoontjes.''

Konden sommige slachtoffers het telefoontje wel waarderen?

,,Waarderen is een te groot woord, maar ik merkte zelf wel dat vrouwelijke raadsleden meer begrip voor de actie konden opbrengen. Een keer hoorde ik zelfs gegrinnik.

Heeft het succes gehad?

,,Zeker. De tweede dag dat we gingen bellen hadden veel mensen de hoorn er al naast gelegd, of de voicemail aanstaan. En na de derde dag hebben we de actie afgeblazen omdat de gemeente ons de toezegging deed het onderwerp opnieuw te gaan bespreken in de raad.''

Raak mensen in de nachtrust....

,,...en het werkt. Precies.''

    • Tom Kreling