Achterland

Er zijn in Nederland ruim tweehonderdzeventigduizend geiten. Het grootste deel - honderdzestigduizend - tref je aan in geitenhouderijen als melkgeit. Van de rest zijn er naar schatting vijftigduizend in handen van geitenfokkers, meest hobbyisten, die zijn aangesloten bij de landelijke verenigingen. Een aantal leden is de MKZ-crisis nog niet te boven. Ze werden soms voor criminelen uitgemaakt toen ze hun geiten niet wilden aangeven bij de autoriteiten.

Na de crisis probeert het ministerie van Landbouw grip te krijgen op het geitenbestand. Officieel moeten alle evenhoevigen worden geregistreerd via een UBN, het unieke bedrijfsnummer. Een geit hoeft geen geel oormerk te dragen, het nummer mag ook worden getatoeëerd.

Vroeger kon een geit gewoon in de achterbak om ermee naar de bok te gaan. Nu niet meer. Voordat het dier vervoerd mag worden moet de dierenarts langskomen voor een klinisch onderzoek. Die geeft een gezondheidsverklaring af, op basis waarvan een vervoersbewijs wordt verstrekt. Waar zijn de overige zestigduizend geiten? Dat zouden de controleurs van de AID ook wel willen weten.

Er lopen blijkbaar heel wat spookgeiten rond. Of deze bermgeit illegaal in ons land verblijft weet ik niet. Maar we gaan het ze niet te makkelijk maken.