Acht jaar cel voor pindakaasmoord

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vanochtend de 27-jarige chemicus Bart S. uit Heerlen veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn vriendin. De man vergiftigde op 22 juli vorig jaar zijn 30-jarige vriendin Judith Notermans met een broodje pindakaas met hagelslag, waarop hij ook zeer giftige stoffen smeerde. Notermans overleed binnen enkele uren na het eten van het broodje.

De rechtbank in Maastricht had S. in februari veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het openbaar ministerie was hiertegen in beroep gegaan en had negen jaar en tbs geëist.

Het hof liet zwaar meewegen dat de verdachte ,,planmatig te werk is gegaan, het vertrouwen van het slachtoffer op grove wijze heeft geschonden en dat hij bij het slachtoffer en haar ouders in de laatste uren vóór haar overlijden zwijgzaam aanwezig is geweest.''

Vooral de aard van het delict was voor het hof reden om een hogere straf op te leggen dan de rechtbank. Als S. in het ziekenhuis had verteld wat hij had gedaan, had het leven van zijn vriendin mogelijk nog kunnen worden gered. S. keek echter zwijgzaam toe hoe ze haar probeerden te reanimeren. Volgens deskundigen lijdt de Heerlenaar aan het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Het hof achtte hem desondanks toerekeningsvatbaar, zij het in verminderde mate.

Zelf verklaarde hij dat hij niet kon omgaan met de uitgesproken wens van zijn vriendin om te trouwen en kinderen te krijgen.

S. ontkende eerst, maar sloeg na eindeloze verhoren langzaam door. Als hij niet had bekend, was waarschijnlijk nooit komen vast te staan waaraan Notermans was overleden. Het gerechtelijk laboratorium heeft de stoffen die S. had gebruikt, natriumazide en theobromine, niet in het lichaam van het slachtoffer gevonden.