Aankoop doek Jan Steen uitgesteld

De aankoop van het schilderij Burgemeester van Delft en zijn dochter van Jan Steen door het Rijksmuseum in Amsterdam is voorlopig uitgesteld. Een Britse instelling heeft ook interesse getoond in het schilderij, aldus het Rijksmuseum donderdag. De Britse overheid heeft de exportvergunning daarom uitgesteld tot eind november. Hierdoor krijgt de nog onbekende instelling de tijd om voldoende fondsen te verzamelen om het schilderij alsnog te kopen. Het Rijksmuseum liet half maart weten 11,9 miljoen euro neer te tellen voor het schilderij uit 1655. De erven van de Britse Lady Janet Douglas Pennant boden het werk te koop aan. Volgens het Rijksmuseum is het schilderij een sleutelstuk voor de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst en kan het zich meten met topstukken van Vermeer en Rembrandt.