Yukos krijgt toegang tot deel van eigen rekeningen

De Russische oliemaatschappij Yukos, die in grote financiële problemen verkeert door belastingschulden, heeft gisteren toestemming gekregen van gerechtsdeurwaarders om een deel van haar geblokkeerde rekeningen te gebruiken voor lopende verplichtingen.

Yukos dreigde eind deze week geen gebruik meer te kunnen maken van railvervoer, omdat er geen geld meer was voor de rekening van het spoor. Daardoor zou een kwart van de export, met name naar China, stil komen te liggen. Met het vrijkomen van contanten kan het bedrijf ook exportheffingen en salarissen blijven betalen.

Yukos moet een belastingrekening van 3,4 miljard dollar (2,8 miljard euro) over het jaar 2000 voldoen. Een nota van vergelijkbare grootte over 2001 is ook al binnen. Hoeveel de fiscus vraagt over de daaropvolgende jaren is nog niet bekend. Door de belastingschuld is het bedrijf in grote financiële problemen geraakt.

Herhaaldelijk heeft Yukos geprobeerd een regeling te treffen met de belastingautoriteiten, maar tot voor kort hebben die niet op voorstellen gereageerd. De laatste week lijkt de regering echter wat toeschietelijker. Yukos kreeg toestemming olie te blijven verkopen, hoewel eerdere berichten duidden op een verbod. Later gaf het ministerie van Justitie wat ruimte door de uiterste betalingsdatum voor de schuld over 2000 te verschuiven naar eind augustus. En nu kan Yukos dus ook weer beschikken over contanten voor zijn belangrijkste activiteiten.

Inmiddels heeft de oliegigant voorgesteld zijn aandeel in gasproducent Rospan International te verkopen. De 56 procent die Yukos in handen heeft zou 357 miljoen dollar waard zijn. Daarmee zou opnieuw een deel van de belastingschuld voldaan kunnen worden. Tot nu toe is er 690 miljoen dollar aan de fiscus overgemaakt.

Gerechtsdeurwaarders hadden eerder aangekondigd Yukos' belangrijkste olieproductiebedrijf Yuganskneftegas, goed voor 60 procent van de totale olieproductie, te verkopen. Dat zou vrijwel direct een faillissement hebben betekend, omdat er zonder de inkomsten van Yuganskneftegas helemaal geen rekeningen meer betaald kunnen worden.

De Russische regering heeft verder besloten haar belang van 7,59 procent in de grootste oliemaatschappij van het land, Lukoil, te verkopen. De aandelen zouden minimaal 1,26 miljard dollar moeten opbrengen.

    • David Jan Godfroid