Winkelier in Amsterdam gedagvaard na ophangen van foto's winkeldieven

Een 79-jarige vrouw uit Amsterdam stapt naar de rechter omdat een winkelier haar foto in zijn winkel had opgehangen met de mededeling dat zij uit zijn winkel gestolen had. De sigarenhandelaar D. Voet begon vorige maand met het ophangen van een aantal foto's van mensen die volgens hem winkeldieven zijn. De winkelier verwijderde de foto's later op verzoek van politie.

De familie van de vrouw eist nu in een kort geding alsnog genoegdoening van de winkelier. De familie wil dat Voet opnieuw de foto van de vrouw ophangt in de winkel met de tekst dat zijn beschuldiging ten onrechte was, een advertentie met dezelfde strekking in de kranten Het Parool en De Telegraaf plaatst en een symbolische schadevergoeding van 250 euro betaalt.

Volgens haar advocaat R. Korver is de vrouw dement en wilsonbekwaam en heeft ze niks met opzet gestolen. Voet betrapte de vrouw toen hij via bewakingscamera's zag hoe zij – zonder te betalen – met twee tijdschriften de winkel uitliep. Vervolgens, zo zegt de winkelier, wilde zij er op de fiets vandoor gaan. De sigarenhandelaar nam de vrouw mee terug naar winkel en droeg haar over aan de politie. Later verwijderde hij de foto van de vrouw op aandringen van haar dochter.

Volgens advocaat Korver was de vrouw verward en kwam zij er in de winkel achter dat haar portemonnee nog in haar fietstas zat en wilde ze die ophalen en gewoon voor de tijdschriften betalen. Maar volgens sigarenhandelaar Voet kwam de vrouw helemaal niet verward en dement over en zei ze later pas tegen de politie dat ze alsnog wilde betalen. ,,Dat zou ik dan ook zeggen'', aldus de winkelier. Hij heeft inmiddels ook een advocaat in de arm genomen. Het kort geding dient 16 augustus in Amsterdam.