Watersnood blijft slachtoffers eisen in Zuid-Azië

Het aantal doden als gevolg van overstromingen in India is opgelopen tot boven de 1.000. De aanhoudende regenval heeft in Zuid-Azië inmiddels geleid tot een totaal van ruim 1.800 slachtoffers.

Met name de Indiase staat Gujarat werd deze week zwaar getroffen. Er kwamen zo'n 130 mensen om, van wie een aantal doordat hun huizen instortten.

In de provincie wordt inmiddels actie ondernomen om de schade van de waternood te beperken. Duizenden mensen zijn geëvacueerd uit dorpen en steden.

De lokale overheid in Gujarat heeft drinkwater, voedsel en medicijnen opgeslagen, in tijdelijke behuizing. Gujarat heeft scholen en overheidsgebouwen beschikbaar gesteld voor inwoners die huis en haard hebben moet verlaten voor het wassende water. In totaal zijn er zo'n 70.000 mensen in Gujarat die inmiddels onderdak hebben gevonden in gebouwen van de overheid.

Vooralsnog zijn de vooruitzichten in deze regio weinig hoopgevend voor de bevolking. De komende dagen blijft het regenen, zo luidt de weersverwachting in Gujarat. ,,Wij zijn voorbereid als de overstromingen aanhouden. Er zijn boten en helikopters geregeld om snel mensen te verplaatsten'', zei I.K. Jadeja, de minister van Gezondheid en Familiewelzijn van de deelstaat Gujarat.

Volgens het VN-kinderfonds Unicef ondervinden in andere regio's van India, in het bijzonder Bihar en Assam, ongeveer 30 miljoen mensen ernstige overlast van de moessonregens. Internationale hulporganisaties hebben recentelijk gemeld dat bovendien miljoenen mensen worden bedreigd door vervuild drinkwater en uitbraken van besmettelijke ziekten als cholera en tyfus.

Ook in buurland Bangladesh is de nood hoog als gevolg van de zware regenval en de aanhoudende overstromingen. Volgens schattingen hebben ongeveer 30 miljoen mensen in Bangladesh, die de afgelopen weken zijn getroffen door de ergste overstromingen sinds 15 jaar, de komende vijf maanden buitenlandse voedselhulp nodig. Dat maakte de Bengaalse minister Yusouf van Voedsel en Rampenmanagement bekend.

Ongeveer de helft van Bangladesh staat onder water. Ook hoofdstad Dhaka staat voor een groot deel blank. In de getroffen gebieden is de oogst mislukt en wordt vrijwel niets meer geproduceerd. Minister Yusouf verwacht geen massale hongersnood, omdat er internationale hulp op gang is gekomen en het land nog voedsel in voorraad heeft. Door gebrek aan hygiëne is de kans op epidemieën wel groot.