WAT DOEN DE KINDEREN

Avonturen belevenVan 9 t/m 13 augustus staat Ahoy' Rotterdam in het teken van Kids Adventure, een evenement voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Met 100 spannende activiteiten als zeepkistenraces, de Nintendo Pokémon Colosseum kampioenschappen en optredens van artiesten. Gekozen kan worden uit vijf continenten Sport & Spel, Cultuur, Media, Techniek & Natuur en Entertainment. Bij Z@ppelin kunnen kinderen een screentest doen bij Buya, presentatoren vragen stellen en in de Z@ppelin studio's leren hoe het Jeugdjournaal wordt gemaakt. Ook aanwezig is het rolstoelparcours, de verkeerstuin, de Kids Kitchen, de Poederdoos en het Showkids Theater, waar optredens zijn. Bij de jeugdbladen als Donald Duck, Katrien en Barbie Club kunnen kinderen leren striptekenen. Geswingd kan er worden met acts als de Mega Boys, Piet Piraat, Youtha, BS-One, Soul Control en Secure.

Kids Adventure in Ahoy', Rotterdam-Zuid. Ma 9 t/m vr 13 aug 10-17u. Dagkaarten € 10 p.p. Kassa Ahoy' of 0900 2352469 (45 ecpm), via www.kidsadventure.nl of bij RET-verkooppunten.

Geheimen opsporen In de Natuurmonumenten bezoekerscentra van De Wieden, Veluwezoom, Dwingelderveld en nog drie andere, zijn speciale speurdoosjes te koop. Met die doosjes kunnen kinderen tot tien jaar op zoek naar de Geheime Bewoner van het Natuurgebied. Onderweg ontdekken ze stap voor stap leuke weetjes over de natuur.

De boekjes zijn te koop aan de balie van bezoekerscentra voor €2,50 leden en €3, 50 niet leden. Inl www.natuurmomumenten.nl

Bob Salto zien In het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg wordt tot en met 15 augustus elke woensdag en zondag de theatervoorstelling Vlucht van de Eeuw opgevoerd. Het gaat over de gewaagde capriolen van vlieger `Bob Salto' in de jaren '30 en de hoogtepunten en ontwikkelingen in de geschiedenis van de luchtvaart. Van het eerste gemotoriseerde toestel, de Wright-Flyer, tot de hedendaagse `fly-by-wire´ F-16 straaljager. Ook de technische ontwikkelingen op het gebied van vliegtuigen en motoren en de opkomst van de burgerluchtvaart worden belicht.

Militaire Luchtvaart Museum, Kamp van Zeist 2-4. Soesterberg. Entree en voorstelling gratis. Vlucht van de Eeuw op 8, 11 en 15 augustus om 13u, 14u en 15u. www.militaireluchtvaartmuseum.nl.

Steltlopen Ook in augustus staan op het tweede binnenplein van kasteel Hoensbroek Oude Spelen opgesteld. Daar kunnen ze de spelletjes doen die de kinderen van de Graaf van Hoensbroek eeuwen geleden speelden. Als jonkvrouw, prinses, schildknaap of ridder kunnen jong en oud deelnemen aan het visspel, Trou-madame, kegelen, steltlopen, zwierbol, sjoelen en ringwerpen. Het Limburgse kasteel Hoensbroek is een spannend en sprookjesachtig kasteel met mooie torens, spannende gangen en een echte slotgracht. In ruim veertig kasteelvertrekken kunnen jong en oud een reis door de tijd maken en op zoek gaan naar de geheime kamer, de balzaal ontdekken of de 60 meter hoge Middeleeuwse toren beklimmen.

Kasteel Hoensbroek, Klinkertstraat 118, Hoensbroek. is dagelijks geopend van 10-17u30. Entree volw €4,75. Kind 4-12 jaar € 3. Familietocht € 1,50. Parkeren gratis. Deelname Oude Spelen is gratis na betaling entree. Inl 045-522 7272 & www.kasteelhoensbroek.nl

Een tuintje maken In de beeldentuin van de Vierde Dimensie in Plasmolen zijn de cirkelvormige tuintjes te zien van Cecilia Vissers. De tuintjes zijn begrensd met een brede ijzeren band. Kinderen mogen met allerlei materialen, schelpen, stenen, bloemen en dergelijke binnen zo'n zelfde kader hun eigen ronde tuintje maken. De 5000 m2 grote beeldentuin van de Vierde Dimensie in Plasmolen grenst aan het recreatiegebied Mookerplas. De tuin is aangelegd in 1930 en wordt omgeven door een oude eikenwal die talrijke vogels een broedplaats biedt.

De Vierde Dimensie, Zevenbergseweg 12, Plasmolen. Open en do t/m zo 12-18 u tot 1 september. Entree gratis. Inl 024 6962176 & www.vierdedimensie.nl

Leren over water Sinds juni is bij de Begijnenmolen uit 1404 in Arnhem het Watermuseum gevestigd. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen in de maand augustus workshops volgen met als thema Water in beweging. Binnen wordt het Levende Aquarium georganiseerd. Kinderen kunnen zich in een apart ingerichte ruimte bewegen als vissen en andere waterdieren waardoor zij met elkaar een levend aquarium naspelen. Buiten staat het maken van Watermuziek centraal. De kinderen maken met behulp van muziekinstrumenten watermuziek. Zowel de binnen- als buitenactiviteiten duren een half uur en starten om 11u. 12u15, 13u30 en 15u. Inschrijven bij de balie op de dag zelf. Daarnaast is er, speciaal voor de zomervakantie, een Waterslingerspel ontwikkeld, gebaseerd op Rummikub, maar in relatie tot water. Het spel wordt in groepjes gespeeld en is te koop voor €2 bij het museum.

Nederlands Watermuseum, Zijpendaalseweg 26-28, Arnhem. Di t/m zo 9u30-17u30. Entree 4 t/m 12 jr €3,50. 13 jr en ouder €6,50. Inl 026-44 52 548.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH , Rotterdam. Mailen kan ook naar: agenda@nrc.nl