VVG-trio

Een jazzplaat maken is eenvoudig. Je bespreekt een studio, bedenkt onderweg het repertoire, pakt de instrumenten uit en opnemen maar. Het liefst natuurlijk in één take want studio-tijd betekent geld. Het VVG-trio pakte het anders aan: het speelde tien keer `live' in het Antwerpse Culturele Platform Buster, selecteerde met zorg de beste stukken en zette dat op Trio Music.

Al in het openings- en titelstuk wordt duidelijk dat de VVG-ers geen beginners zijn. Contrabassist Gulli Gudmundsson heeft een prachtig geluid, ook als hij strijkt, drummer Teun Vermeulen blijkt een drummer met oren en als saxofonist Bruno Vansina invalt wordt het feest compleet. Een eigen geluid halen uit een sopraansax, dat is na Steve Lacy en John Coltrane geen kleinigheid. Dat het trio wel van Coltrane houdt, blijkt uit Syeeda's Song Flute en Like Sonny, allebei van '59. Van imitatie is echter geen sprake, temeer niet daar Vansina hier op altsax speelt. Heel lyrisch komt hij op dit instrument voor de dag in de vrije intro van Dear Old Stockholm. Drie jonge musici, getogen op de conservatoria van Amsterdam en Brussel hebben met steun van de Vlaamse regering iets gemaakt waar je ook als `Ollander' vrolijk van wordt.

Vansina, Verbruggen, Gudmundsson: Trio Music (RAT 001). www.brunovansina.com

    • Frans van Leeuwen