Voorkeur Film

Shattered Glass

Net als All the President's Men gaat Shattered Glass over een spectaculaire onthulling. Alleen is dit keer niet de Amerikaanse president doelwit van de onthullers, maar een collega-journalist. Shattered Glass is de zo op het oog tamelijk waarheidsgetrouwe weergave van de lotgevallen van Stephen Glass, jonge sterverslaggever bij de gezaghebbende New Republic. Als hij zo'n hilarisch artikel over hackers publiceert, krijgt een web-zine argwaan. Geen van de namen die in Glass' artikel staan, kan de journalist Adam Penenberg terugvinden. Langzaam trekt hij het net rond Glass dicht. We zien de hoofdredacteur, Chuck Lane (mooie, ingehouden rol van Peter Sarsgaard), steeds ernstiger twijfelen aan zijn verslaggever. En we zien Stephen (Hayden Christensen, ook erg goed) steeds dieper leugens uitkramen, zoals Tom Ripley dat doet in de romans van Patricia Highsmith.

De scenarioschrijvers hadden het drama natuurlijk voor het oprapen, maar het moet gezegd dat ze er een zeer intelligent script van hebben gemaakt. Het is een ode aan de feiten, en dus is de ruimte voor speculaties over de motieven van Glass beperkt, en voorzover aanwezig geheel voor rekening van de kijker. Wij mogen bedenken of het angst is voor zijn ouders, ijdelheid of pure pathologie die hem drijft. De regie is dienstbaar aan het script en zo is Shattered Glass een tamelijk ouderwets goed in elkaar gezette film. Niet op weg naar de status van All the President's Men, maar dit gaat dan ook niet over een president.

Shattered Glas. Regie: Billy Ray. Met oa Hayden Christensen, Chloë Sevigny.In: Movies en Tuschinski, Amsterdam; Cinerama, Rotterdam; Babylon, Den Haag; Springhaver, Utrecht.

The Soul of a Man

In de serie Martin Scorsese Presents the Blues maakte Wim Wenders het deel The Soul of a Man. Omdat er geen beelden zijn van twee van zijn drie blueshelden, maakte hij ze zelf. Met oude camera's doet Wenders de jaren '20 herleven, zwart-wit en iets te snel afgedraaide beelden. Acteurs spelen cruciale episodes na van blues- en gospelpioniers Blind Willie Johnson en Skip James, afgewisseld met échte archiefbeelden van het zuiden van Amerika in de crisisjaren en moderne uitvoeringen van hun muziek. The Blues: The Soul of a Man. In: 8 bioscopen.

Silent Waters

Silent Waters speelt zich af in twee politiek belangrijke episoden in Pakistan, 1979, als Pakistan dankzij generaal Zia ul-Haq een strenge moslimstaat wordt omgevormd. Hoofdpersoon Aïcha denkt terug aan 1947 toen Pakistan zich afscheidde van India om de islamitische nationalisten een thuisland te bieden. In de `huidige' tijd raakt Aïcha's zoon in de ban van strijdvaardige fundamentalisten en daarvoor riskeert hij zijn ontluikende romance met het mooiste meisje van het dorp.

Regie: Sabiha Sumar. Met: Kirron Kher, Aamir Malik, Arshad Mahmud. In drie filmtheaters.

Los Lunes Al Sol

Sobere, maar niet al te sombere film over drie arbeiders, late veertigers, die net ontslagen zijn bij hun noord-Spaanse werf in Galicië. Los Lunes al sol (maandagen in de zon) is subtiel, nooit pamflettistisch, niet dramatischer dan noodzakelijk. Regisseur Fernando Léon de Aranoa neemt de tijd voor zijn scènes en zijn personages en hun lot gaat ons ter harte. Acteur Javier Bardem levert de allerbeste prestatie.

Regie: Fernando Léon de Aranoa.

Amsterdam, The Movies en Filmmuseum Cinerama. Rotterdam Filmtheater Lantaren, Eindhoven Plaza Futura.

Shrek 2

Nieuwe avonturen van de groene boeman en zijn droomprinses Fiona. De animatiefilm was goed genoeg voor het competitie-programma van het festival in Cannes. Het vervolg is misschien iets minder scherp en venijnig dan deel één, waarin met het zoete imago van heel wat sprookjesfiguren werd afgerekend, maar vermakelijk en geestig blijft het wel. Met een hoofdrol voor de onbetrouwbare huurling De Gelaarsde Kat, met het Spaanse accent van Antonio Banderas. Nederlands gesproken en onvertaald. In totaal in vijfentachtig theaters.