Voorkeur Beeldende Kunst

Symbolisten

Als de beeldende kunst verdeeld zou worden in kijk-kunst en denk-kunst dan vallen de symbolisten onder de denk-kunst. Op de expositie `Symbolisme in Nederland' in Assen met o.a. werk van Jan Toorop, Johan Thorn Prikker en Antoon Derkinderen wordt – niet voor het eerst, maar wel mooi – duidelijk gemaakt hoe belangrijk het symbolisme was voor het ontstaan van de abstracte kunst. Het werk van Mondriaan is daarvan een sprekend voorbeeld.

In het diepst van mijn gedachten. Symbolisme in Nederland 1890-1935 t/m 22 aug in het Drents Museum, Brink 1, Assen. Di t/m zo 11-17u.

Snapshots

Wat vroeger voor mislukte foto doorging een afgesneden of onscherp hoofd, een overbelicht landschap wordt tegenwoordig mooi gevonden. Snapshots zijn hip, en op die trend speelt ook de tentoonstelling `Snapshots' in het Nederlands Fotomuseum, in. De Oostenrijker Christian Skrein begon al in 1969 met het verzamelen van oude kiekjes. Inmiddels heeft hij er meer dan een miljoen en behoort zijn archief tot een van de grootste in zijn soort.

Snapshots, t/m 12 sept in het Nederlands Fotomuseum, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. Di t/m zo 11-17u.

En verder

Chen Zhen - Dancing Body/Drumming Mind t/m 15 aug in GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Di-zo 12-20u; Duitse meestertekeningen uit de Koenigs collectie t/m 26 sept Mus Boijmans v Beuningen, Museumpark, Rdam. Di-zo 10-17u De wereld volgens Kim Jong-Il. Kunst uit Noord-Korea t/m 29 aug Kunsthal, Museumpark, Rdam. Di-zo 11-17u; Kramer vs Rietveld t/m 29 aug Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 5, Adam. Dag 10-18u, do 10-21u; Breitners Amsterdam t/m 5 sept in het Adams Historisch Mus, Kalverstraat 92, NZ Voorburgwal 357. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.