Uribe ontkent smokkel drugs

De Colombiaanse regering ontkent dat president Álvaro Uribe een decennium geleden samenwerkte met een machtig drugskartel. Dat berichtte het Amerikaanse tijdschrift Newsweek deze week.

Volgens Newsweek, dat zich baseert op recent vrijgegeven dossiers van Amerikaanse inlichtingendiensten, had Uribe banden met het Medellín drugskartel. Een van de bronnen in de documenten noemt de huidige president van Colombia een ,,goede persoonlijke vriend'' van de in 1993 overleden Pablo Escobar, een van de grootste drugshandelaren van Latijns-Amerika.

Het document met datum 23 september 1991, dat vrijkwam na een beroep op vrijheid van meningsuiting van een non-gouvernementele organisatie, bevat een genummerde lijst met ,,de belangrijkste Colombiaanse drugssmokkelaars in dienst van de Colombiaanse narco-kartels''. Op nummer 82 staat Álvaro Uribe Velez, ,,een politicus en senator die zich inzet voor het kartel van Medellín op de hoogste regeringsniveaus''.

Uribe zou actief zijn geweest in de politieke campagne van Escobar die de drugshandelaar halverwege de jaren tachtig een zetel in het parlement opleverde. Ook zegt een van de bronnen dat de vader van Uribe is gedood om diens banden met drugshandelaren. Alberto Uribe werd echter in 1983 vermoord door de guerrillabeweging FARC bij een poging hem te ontvoeren, zo zegt een medewerker van Uribe.

In een verklaring zegt de president dat het in grote lijnen gaat om beschuldigingen die ook tegen hem werden geuit tijdens zijn verkiezingscampagne in 2002. Voor zijn houding tegenover de drugshandel wijst hij op zijn beleid als president. In de verklaring wordt de beschuldiging dat Uribe een vriend was van Escobar niet ontkend.

De namen van de auteurs van het vrijgegeven rapport zijn door de Amerikaanse autoriteiten onzichtbaar gemaakt. Woordvoerders van het Pentagon verklaren dat gaat om informatie van agenten die nooit gecontroleerd of geanalyseerd is en dat er derhalve geen conclusies uit te trekken zijn.