TUINEN & BEELDENTUINEN

Zomerbloemen

In de Oude Kerk in het historische centrum van Naaldwijk wordt op 12, 13, 14 en 15 augustus de zomertentoonstelling gehouden van amateur- en beroepskwekers. De tentoonstelling is een kweekvijver voor beroepskwekers die op zoek zijn naar nieuwe variëteiten, rassen en toepassingen. De beroepsinzendingen worden beoordeeld door de VKC, het officiële keuringsinstituut voor de beroepsteelt. De amateurinzendingen worden beoordeeld door de bezoekers van de tentoonstelling.

Zomerbloemententoonstelling, Oude Kerk, Naaldwijk. Entree gratis. 12 tot en met 15 augustus, donderdag van 15-22u, vrijdag en zaterdag van 10-22u en zondag van 10-17u. Inl www.zomerbloemen-tentoonstelling.nl

Hydrangea's

Op zaterdag 7 augustus wordt in de PlantenTuin Esveld het standaardwerk over het geslacht Hydrangea geïntroduceerd. Het boek, dat is geschreven door vader en zoon Van Gelderen wordt om 14u gepresenteerd. De plantenwinkel en de kwekerij zijn deze dag geopend van 9-16u.

Moeraspark

In Berkenwoude, in het hart van de Krimpenerwaard is achter kwekerij De Hoveling moeraspark `Hoveling-Plas' toegevoegd. Het is een gebied van twee hectare, dat voor de helft uit water bestaat. Er doorheen voert een wandelpad van 600 meter met waadplassen, waarvandaan de bezoekers de inheemse flora en fauna van het gebied kunnen bekijken.

Hoveling Plas, Oosteinde 27a, Berkenwoude. Inl 0182-3625555.

De Zeeuwse Rozentuin

Wie heerlijk geurende en bloeiende rozen wil combineren met kunst zou de Zeeuwse Rozentuin in Kats moeten bezoeken. In de 4 hectare grote landschapstuin met meer dan 1000 soorten rozen en 120 soorten clematis is werk van vijf kunstenaars te zien. Blikvanger is een enorme zilverkleurige schaal, The Canadian Fall, met aan elkaar gelaste esdoornbladeren van Albert Verkade. Hij staat midden op een grasveld te pronken tussen de rozen. In een donkere hoek van de tuin staan onder een afdakje twee bronzen torso's op crinolines (Nicolaas Dinges). Verder: bronzen en stenen beelden van Bart Kelholt en Sjoerd Buisman en schilderijen van Mathilde Cuijpers. De Zeeuwse Rozentuin ligt boven Goes net na de Zeelandbrug. In het tuinpaviljoen wordt 's zomers een lichte lunch geserveerd.

De Zeeuwse Rozentuin, Groeneweg 3, Kats. Open t/m 7 sept, di t/m za 10-17u. Tel 0113-600361. Website www.zeeuwserozentuin.nl. Entree €2,50.

Dehullu

Begin jaren tachtig kochten de ondernemers Arjan de Hullu en zijn vrouw Hieke een tweede huis in het Drentse Gees een afgelegen boerderij met vier hectare grond eromheen. `Drentenieren', dat was het streven. Maar na een bezoek aan een lommerrijke tuin nabij het Engelse Redditch, kwam Arjan de Hullu op het idee om thuis een tuin aan te leggen. Op aandringen van een plaatselijke stichting voor tuinkunst stelde het echtpaar de tuin in 1991 open voor publiek met werk van vier bereidwillige beeldhouwers. Bezochten in dat eerste jaar nog 900 mensen Dehullu, vorig jaar waren het er 24.000. Deze zomer wordt er werk van 25 beeldhouwers geëxposeerd, onder wie Anita Franken, Henk Slomp en Evert den Hartog. Een must!

Dehullu, Schaapveensweg 16, Gees (Drenthe). Open: t/m 26 sept, wo t/m zo van 13u-17u. Tel 0524-582141. Website: www.beeldeningees.nl Entree: €5.

De Booghgaard

Ten noorden van Callantsoog, vlakbij zee en 1 kilometer verwijderd van beeldentuin Het Vijfde Seizoen, ligt De Booghgaard. Alleen al om het groengebeuren is deze beeldentuin een bezoek waard. Onverwachte verhogingen en verborgen bospaadjes maken deze tuin tot een spannend geheel. Er staan zo'n 175 beelden van jaarlijks wisselende kunstenaars, ,,zodat we elk jaar nieuw zijn voor de bezoeker', zoals eigenaar Sylvia Boogh het uitdrukt. Bijzonder zijn de zonneschalen annex waterbakjes van Marijke Oosterman en het krachtenveld van Hieke Meppelink: een verzameling vuisten die ieder een eigen thema meekregen van de kunstenaar. In de binnengalerie zijn keramiek, kleine beelden en sieraden te zien.

De Booghgaard, Zwarteweg 1, Callantsoog. Open: t/m 12 sept, vr t/m zo 11-18u. Tel 0223-642025. Website: www.booghgaard.nl. Entree is gratis.

Het Vijfde Seizoen

Nog maar een jaar open en nu al toegetreden tot de absolute top van de beeldentuinen in Nederland: het Vijfde Seizoen in Callantsoog. Margriet Mourik heeft haar 1 hectare grote, schitterende tuin, die deels in het bos ligt, omgetoverd tot een beeldenparadijs. De liefhebber vindt hier grote namen als Francesca Zijlstra (die hier een eigen `tuinkamer' heeft), Arthur Spronken en Nel van Lith. Door de hele tuin is een poëzieroute aangelegd. Op de dors van de Westfriese stolpboerderij zijn klein beeldhouwwerk en schilderijen te zien van Cora Vogtschmid en keramiek van Marrie de Boer. Van Xander Spronken zijn vrijstaande objecten van metaal te bezichtigen.

Galerie Het Vijfde Seizoen, Langevliet 1, Callantsoog (4 km ten noorden van het dorp). Open: t/m 12 sept, vr t/m zo 11-18u. Tel 0223-692672. Website: www.vijfdeseizoen.nl Entree: gratis.

Beeldentuin De Stegge

Aan het einde van een zandpad, aan de noordrand van Winterswijk, ligt beeldentuin De Stegge. De tuin, aangelegd door landschapsarchitect Peter Lubbers, en de bijbehorende galerie herbergen abstracte en figuratieve kunst in allerlei materialen: brons, keramiek, edelmetaal, aluminium, hardsteen, marmer en roestvrijstaal. Er is werk te zien van zo'n dertig kunstenaars, onder wie Trinette van Schijndel (die heel subtiele gedenkkunst en urnen maakt), Marijke in den Bosch (bekend van haar plompe, maar o zo mooie vrouwenfiguren die luisteren naar namen als Bets, Suus en Cobie) en Lies Arnold Aerts (abstracte figuren).

Beeldentuin De Stegge, Steggemansweg 1, Winterswijk. Open: t/m 5 sept. Wo, vr, za, zo 13-18u en op afspraak (2 juli gesloten). Tel 0543-521034/06-51959752. Website: www.destegge.nl. Entree: €4.

Huijs Basten Asbeck

In het hart van het Gelderse vestingstadje Groenlo ligt de beeldentuin van het 17de-eeuwse rijksmonument Huijs Basten Asbeck. De tuin van 6900 vierkante meter, die deels wordt omsloten door de oude stadswal, biedt plaats aan een twintigtal beelden uit diverse Afrikaanse landen. Bij mooi weer kan de bezoeker thee, koffie en home-made taarten nuttigen in de tuin. Als het weer wat minder is, kan dat in de serre. In het huis zelf zijn wisselende tentoonstellingen te zien van overwegend moderne kunst uit (west-)Afrika, zoals beelden, schilderkunst en keramiek.

Huijs Basten Asbeck, Nieuwestraat 20, Groenlo. Open: t/m okt do t/m zo 13-17u. Ook op afspraak. Tel 0544-466617. Website: www.huijsbastenasbeck.nl. Entree: gratis.

De Kazerne

Galeriehouder Frans Boersma verruilde Bronnegerveen enkele jaren geleden voor het Groningse dorpje Nieuweschans en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de tuin bij eerste aanblik wat tegenvalt.

De beelden staan opgesteld op het binnenplaatsje van een voormalige kazerne, waar van begroeiing niet echt sprake is.

Maar de hoogwaardige collectie maakt veel goed. Caius Spronken is een van Boersma's persoonlijke favorieten, maar ook het homo-erotische werk van Marcel Joosen verkoopt volgens hem goed.

De Kazerne, Molenstraat 5, Nieuweschans.

Open: t/m 29 aug, do t/m zo van 13-17u. Tel 0597-530737. Website: www.wiekxx.nl. Entree: gratis.