Syrië laat dissident Shiha vrij

Syrië heeft de langstzittende politieke gevangene van het land vrijgelaten. Dat meldde de Syrische mensenrechtenadvocaat Anwar Bunni gisteren.

Imad Shiha (51) werd eerder deze week vrijgelaten na 29 jaar gevangenschap wegens lidmaatschap van de verboden Arabische Communistische Organisatie. Shiha en de groep waartoe hij behoorde, werden beschuldigd van het beramen en uitvoeren van bomaanslagen gericht tegen organisaties die op één of andere manier te maken hadden met Amerikaanse bedrijven of die door het Westen waren beïnvloed.

De Syrische mensenrechtenorganisatie Human Rights Association verwelkomde de vrijlating van Shiha in een verklaring, maar vroeg ,,de autoriteiten om ook alle overige politieke gevangenen vrij te laten [...] en voor eens en altijd een einde te maken aan het hoofdstuk van opinie- en gewetensarrestaties.'' Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is Shiha in gevangenschap gemarteld en mishandeld.

Shiha's vrijlating komt na een presidentiële amnestie van vorige maand die de vrijlating van 257 mensen, inclusief vele moslim-extremisten, belooft.

Honderden politieke gevangenen werden sinds het aantreden van president Bashar al-Assad in vrijheid gesteld, maar critici zeggen dat de autoriteiten nog steeds politieke activisten onderzoeken. Een noodtoestand die sinds 1963 van kracht is, wordt volgens de Syrische groot-mufti sjeik Ahmed Kuftaro gebruikt om democratische vrijheden opzij te zetten. ,,Wij hebben meer democratie nodig in dit land. De noodtoestand zou moeten worden afgeschaft'', zei hij drie maanden geleden al.