Stork verhoogt zijn winstverwachting

Technologieconcern Stork verhoogt zijn winstverwachting. ,,Een evenaring van het bedrijfsresultaat van 2003 lijkt mogelijk'', zei bestuursvoorzitter S. Vollebregt vanmorgen bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar.

Een kwartaal geleden was hij nog iets minder optimistisch over de vooruitzichten over het lopende jaar. Hij zag toen ook nog geen herstel van de economie, terwijl hij vanmorgen vaststelde dat ,,we het economisch dieptepunt nu toch wel achter ons lijken te hebben gelaten''.

Van de verschillende markten waarop Stork actief is, trok overigens alleen de luchtvaart iets aan, aldus Vollebregt. Stork is daar actief op het gebied van het leveren van onderdelen en systemen en het onderhoud van Fokker-vliegtuigen. De marktomstandigheden voor installatie, pluimveeslachtmachines en textieldrukmachines, de drie andere divisies van Stork, verbeterden niet.

De machinebouwactiviteiten van Stork zagen hun bedrijfsresultaat teruglopen, de onderdelen luchtvaart en installatie boekten een iets hoger resultaat. Per saldo steeg het bedrijfsresultaat (de winst voor rente en afschrijvingen) in het tweede kwartaal van 22 tot 30 miljoen euro. De nettowinst steeg van 19 tot 22 miljoen. De omzet steeg met 5 procent tot 464 miljoen euro.

Van de omzet kwam 30 miljoen voor rekening van de divisie industriële componenten, die hoofdzakelijk onderdelen voor de halfgeleiderindustrie assembleert. Dit onderdeel is in de loop van het afgelopen kwartaal voor 34 miljoen euro verkocht aan Neways (elektronica) en VDL (industrie). Dit onderdeel, dat jarenlang verliesgevend was, draaide het afgelopen kwartaal kostendekkend.

Volgens bestuursvoorzitter Vollebregt is de verkoop van de componentendivisie ,,de eerste stap in het aanbrengen van meer focus in het concern''.

Stork wil zich concentreren op een beperkt aantal kernactiviteiten en zal hiertoe een aantal divisies afstoten.