Sadistische ommekeer in verhouding mens-mug

Nederland heeft een zekere traditie van geweldloosheid. De Engelse filosoof John Locke publiceerde hier zijn `Epistola de Tolerantia' en ook de boeken van Descartes, Voltaire en Rousseau verschenen in Amsterdam terwijl ze elders al verboden waren en schrijver en drukkers soms fysiek gevaar liepen. Dit tijdperk van geweldloosheid is om allerlei redenen ten einde, nu kennelijk helaas ook in uw krant en op welk niveau?

In NRC Handelsblad van 13 juli viel mijn blik op een artikel op de Achterpagina `Doden is weer fun'. Het stuk, geschreven door Herbert Blankesteijn, ging over ,,een nieuw instrument'' dat een ,,ommekeer in de verhouding mens-mug'' belooft. Het gaat om de eerste ,,gezichtsbepalende innovatie'' van de eenentwintigste eeuw: de elektrische vliegenmepper.

Een instrument (volgens het stuk is het verkrijgbaar tegen lage prijzen in supermarkten, warenhuizen, doe-het-zelfzaken) dat bedoeld is om muggen middels een stroomstoot van niet meer dan drie volt te doden. Blankesteijn beschrijft het aldus: ,,Raakt een mug twee van de draden, dan sluit hij kort. Men ziet een vonk, hoort een knal en het beest is er geweest. [...] Je krijgt geen kledders op het behang. Wraakgevoelens, opgekropt in jaren van onmacht, frustratie en jeuk, vinden een uitweg. Wie één mug op deze manier heeft opgeblazen, gaat onmiddellijk op zoek naar meer. Doden is weer fun.'' Mij als lezer trof de volgende passage het meest: ,,De kinderen van mijn vriendin (allebei 12 jaar) trokken gierend van de pret de tuin in en maakten gedurende een uur jacht op alles wat bewoog.''

Ik ben geschrokken dat dit tot dierenhaat en sadisme aanzettende artikel in de beste krant van Nederland mocht verschijnen of is het bedoeld als humor?

    • Erdmute Klein