Muntz wordt ziek van onbegrijpelijke missers

Vandaag is op de Hilversumsche Golfclub het KLM Open begonnen. De Nederlander Rolf Muntz heeft een goede klassering heel hard nodig.

Rolf Muntz dreigt voor het eerst in acht jaar zijn speelrecht op de Europese Tour te verliezen. De 35-jarige golfer speelde dit jaar tot het KLM Open twintig toernooien. Daarin verdiende hij een schamele 30.000 euro prijzengeld; in het hedendaagse topgolf een fooi. Muntz bevindt zich op de 182ste positie op de Europese jaarranglijst. Aan het einde van het jaar behoudt alleen de top-115 de Tourkaart.

Muntz, na Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen de derde Nederlander op de Europese Tour, is zich bewust van de ernst van de situatie. ,,Ik zal de resterende zeven toernooien ongeveer 120.000 euro bij elkaar moeten slaan. Dat wordt heel moeilijk, maar het is niet onmogelijk.''

Muntz maakte gisteren tijdens de Pro-Am, een wedstrijdje voor sponsors en hun relaties waarbij drie amateurs aan een professional worden gekoppeld, in elk geval een montere indruk. ,,Het heeft geen enkele zin om me zorgen te maken'', zei de in België woonachtige golfer. ,,Ik moet niet te veel denken aan het resultaat, juist vrijuit proberen te spelen. Daar heeft het laatste tijd aan ontbroken.''

Muntz wisselt op de eerste paar holes van de Pro-Am goede met minder goede ballen af. Na elke slag checkt hij uitvoerig de richting van de divot, het uitgeslagen stukje grond dat aangeeft hoe zijn clubblad door de bal is gekomen. Zijn lichaamshouding verraadt twijfel. Muntz geeft toe bijna een jaar aan het ,,klooien'' geweest te zijn met zijn swing. ,,Ik ben te gretig geweest. Ik wilde doorstoten naar de top-20 van Europa en heb me laten verleiden om mijn techniek te veranderen.'' De gevolgen waren rampzalig. ,,Vanaf half maart tot begin juni van dit jaar was ik echt de weg kwijt. Als ik afsloeg had ik vaak geen idee waar de bal naar toe zou gaan. Het was af en toe gewoon eng om te moeten spelen.''

Muntz kwam ook mentaal in een dip. ,,Iedere week probeerde ik me op te laden voor het volgende toernooi, iedere week kreeg ik een nieuwe mentale tik omdat mijn spel zo bedroevend was. Ik werd somber, ook thuis kon ik het moeilijk van me afzetten. Dat is eigenlijk niets voor mij, doorgaans ben ik juist heel relaxed.''

Muntz zag in dat het anders moest. Hij brak met zijn coach, oud-Tourspeler Peter Mitchel. ,,Peter wilde mijn swing veranderen, maar zijn ideeën bleken bij mij niet te werken. Ik neem hem niets kwalijk. Hij kan als coach iets aandragen, ik beslis of ik er in geloof en er aan ga werken.'' Muntz zegt zijn les te hebben geleerd. ,,Ik realiseer me nu dat mijn swing goed genoeg was. Ik heb er een toernooi op de Tour mee gewonnen (Qatar Masters in 2000, red.) en heel wat top-10 plaatsen behaald. Ik speel al acht jaar op de Tour, dan kan je echt wel iets. Ik besef nu dat ik mijn swing niet hoef te veranderen om de top-20 van Europa te kunnen halen.'' Dat doel is op dit moment heel ver weg.

Muntz vecht om op de Tour te overleven. Als hij buiten de top-115 valt, zal hij in november terug moeten naar de gevreesde Qualifying School waar een groot aantal spelers strijdt om een gering aantal Tourkaarten. Als hij ook daar de slag mist is zijn carrière serieus in gevaar. Muntz zegt de datum van de Qualifying School al in zijn hoofd te hebben. ,,Als het moet dan ga ik er natuurlijk heen. Ik ben pas 35, ik heb nog een leven voor me als golfer.''

Om de gang naar de Qualifying School te vermijden zou een goede klassering in het KLM Open zeer welkom zijn. Muntz zegt blij te zijn weer op de Hilversumsche te kunnen spelen. ,,De baan ligt me, ik kan de schoten hier altijd heel goed visualiseren.'' Vorige week haalde hij in het Scandinavian Masters weer eens de cut. In het weekend liet hij het er bij zitten met scores van 76 en -77. Muntz werd laatste. Toch bezweert hij dat er progressie zit in zijn spel. Op de lange en moeilijke zesde hole slaat hij een prachtige drive, hard, recht en heel ver. Zijn amateurpartners in de Pro-Am kijken bewonderend toe. ,,Schitterende bal Rolf.'' Muntz kijkt tevreden. ,,Ik sla de laatste tijd gelukkig steeds vaker dit soort drives. Het gaat echt de goede kant op.''

De volgende hole slaat hij zijn afslag snoeihard ver naar links tussen de bomen. ,,Fuck'', mompelt Muntz. Hij slaat nog een bal. Weer hard naar links. ,,Fuck'', zegt Muntz nu iets harder. Tegen zijn caddie: ,,Geef me nog eens een bal.'' Bij een derde poging verdwijnt de bal wel recht richting de kortgeschoren fairway. Muntz schudt zijn hoofd. ,,Dit overkomt me in toernooien de laatste tijd dus ook steeds. Ik speel een paar holes heel goed en opeens, vanuit het niets, sla ik een onbegrijpelijke misser. Ziek word ik er van.'' Hij loopt door, de twijfel en de onzekerheid over zijn swing kunnen elk moment toeslaan. Met Muntz kan het de komenden dagen in het KLM Open alle kanten op.

    • Gerard Louter