Militairen onder vuur in Zuid-Irak

Het Britse kamp Shaiba in de buurt van de Zuid-Iraakse stad Basrah, waarop ook Nederlanders verblijven, is gisteravond het doelwit geweest van een beschieting. Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag bevestigd.

Om ongeveer 11.00 uur lokale tijd deden zich twee explosies voor, op enkele honderden meters van het Nederlandse kampement. Ongeveer zestig Nederlandse militairen verbleven na de explosies enkele uren in de bunker. Direct na de aanval reden er Britse patrouilles uit, maar die konden geen spoor van de daders van de aanslagen vinden.

Deze morgen werd nog onderzocht welke projectielen er zijn afgevuurd. Zo zou er sprake zijn van een afgeschoten granaat die niet is ontploft. In de Nederlanse provincie As-Samawah in Zuid-Irak hebben zich de afgelopen maanden geen incidenten voorgedaan. In de Britse sector rond Basrah daarentegen is het al enkele weken onrustig.

Volgens een woordvoerder van het ministerie was de beschieting ,,het zoveelste'' incident die dag.

Nederland is al ruim een jaar militair aanwezig in Irak. De missie is bedoeld om mee te helpen aan de wederopbouw van het land. In juni is na een hevige discussie in de Tweede Kamer het besluit genomen om het verblijf in Irak met acht maanden te verlengen. Het besluit over een verlenging van de missie viel na een periode van onrust, waarbij ook in het door Nederlanders gecontroleerde gebied verschillende incidenten plaatsvonden. Om die reden besloot het kabinet in mei om zes Apache-gevechtshelikopters naar Al Muthanna te sturen.

In totaal heeft Nederland nu ruim 1.300 militairen in Irak, grotendeels afkomstig van de luchtmobiele brigade. Morgen komen twee Chinook transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht uit Irak terug naar Nederland. De Chinooks opereerden vanaf vliegbasis Tallil in de zuidelijke provincie Al Mutannah en zijn eerder deze maand afgelost door Cougar helikopters. De laatste Chinook helikopter keert volgende week terug op de thuisbasis in Soesterberg.