ITALIË

Wandelend door de krochten van de Markt van Trajanus in Rome stuit men op de verontrustende sculpturen van de Poolse beeldhouwer Igor Mitoraj. De kunstwerken mengen zich op een wonderlijke wijze met de omgeving die al tweeduizend jaar oud is. Zijn gigantische beschadigde bronzen hoofden liggen tussen de oudheidkundige resten op het marktplein als waren ze na een oorlog tussen de goden uit de hemel gevallen. Mitoraj's beelden reproduceren en herleven enerzijds de klassieke originelen die een perfectie van harmonie en schoonheid nastreven, maar vertolken daarnaast ook de groeiende onrust over een hedendaagse wereld die zich steeds sneller ontwikkelt. Bovenop de Markt van Trajanus heeft de bezoeker een mooi uitzicht op de klassieke monumenten van Rome.

In augustus zullen er diverse avondconcerten worden georganiseerd. Mercati di Trajano. Via IV Novembre, 94. Tot 19 sept van 9-19u, di dicht. Entree €4,40-7,50. Tel 0039-0682077304.

Nachtwater

Op twintig kilometer van Rome in Tivoli ligt een van de meest tot de verbeelding sprekende villa's van Italië, Villa d'Este dat onlangs is gerestaureerd. Deze zomer zijn de tuinen van dit door kardinaal Ippolito d'Este gebouwde complex ook 's avonds te bezichtigen. De honderden fonteinen zijn dan op sprookjesachtige wijze verlicht en er ontstaat een prachtig spel van reflectie tussen de gebouwen, de tuinen en het klaterende water van dit renaissancepaleis. Met name de laan van de honderd fonteinen, de Fontana Rometta (waarin de stad Rome in het klein is nagebouwd), de Fontana del Bicchierone en de Fontana dell'organo zijn spectaculair. In de villa is een tentoonstelling van de schilder Ettore Roesler Franz die eind negentiende eeuw Rome en Tivoli portretteerde. Wie Villa d'Este overdag wil bezoeken kan er altijd terecht.

De avond openstelling is op vr en za van 21-24u. Inl en res. op tel 0039-199766166. (niet laten afleiden door lange introductie) Entree €6,75-9.

Statussymbolen

Status is iets van alle tijden. In de prachtige Noord-Italiaanse stad Trente is de tentoonstelling Krijgers, Vorsten en Helden gewijd aan statussymbolen, waartoe elke tijd lijkt te zijn veroordeeld. Zijn het tegenwoordig de snelle Ferrari's en luxe zeiljachten van miljoenen euro's die het hem doen, in Trente gaat het om juwelen, bewerkte wapens, beelden en kleding van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Net als nu stonden ook toen de nieuwste technieken en beste ontwerpers in dienst van de heersers. De tentoonstelling gaat duizenden jaren terug in de tijd en beschrijft de machthebbers tussen de rivieren de Donau en de Po en de symbolen die ze gebruikten om hun macht uit te oefenen.

Castello del Buonconsiglio Via B. Clesio, 5 Trento. Tot 7 november van 10-18u maandag dicht, tel. 0461-233770 of 0461-492840 Entree €5. Inl www.buonconsiglio.it

Stomme film

Live muziek en film onder de blote hemel. In het Romeinse theater van Aosta vindt van 4 tot 11 augustus het internationale festival van de stomme film plaats met veel Franse en Amerikaanse films, uiteraard allemaal in zwart-wit. Beroemde bands zullen er live de origineel voor deze films gecomponeerde muziek spelen. Heel bijzonder zal de laatste avond zijn als een film uit de jaren twintig wordt begeleid door de trombone- en pianoklanken van het Amerikaanse duo Kenny Wheeler en John Taylor. Tel 0039-0165230528.

En verder

Filmtheater op het eiland in de Tiber tussen de uitgaanswijk Trastevere en het centrum, tel 06-58333113. Ook op Piazza Vittorio Emanuelle vlakbij station Termini draaien elke avond op twee schermen films tussen de palmen. Rome. Opera in de Thermen van Caracalla. Het Zwanenmeer van Tsjaikowsky 7, 8, 10, 11 aug om 21u, tel 0039-064817003 www.operaroma.it; La Dolce Vita. Foto's over het Italiaanse en Amerikaanse sterrendom in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Palazzo Venezia Via del Plebiscito, 118. Tot 3 oktober van 10-19u