Iseger nieuwe kaatskoning van Friesland

In een wederom onvoorspelbaar verlopen toernooi won het partuur met Daniël Iseger, gekroond tot `koning', gisteren de PC Kaatsen. ,,Fantastisch! Hier doe je alles voor.''

De koning is dood, leve de (nieuwe) koning. Zijn naam is Daniël Iseger. De 24-jarige installatietechnicus uit Leeuwarden, bij het 150-jarig jubileum van de PC Kaatsen vorig jaar nog verliezend finalist met een ander partuur, werd gisteren op het Sjûkelân in Franeker uitgeroepen tot beste speler (`koning') van de meest prestigieuze kaatspartij in Friesland. Iseger kreeg in het bomvolle kaatsstadion de in 1883 aan de PC geschonken zilveren koningsbal omgehangen.

,,Dit is fantastisch! Hier train je voor en doe je alles voor. Ik ga hier op en top van genieten'', verklaarde een uitgelaten Iseger na zijn kroning tot koning van het `Wimbledon van het kaatsen', de hoogste eer in kaatskringen. De koning van 2003, Johannes Dijkstra, was al in de tweede omloop uitgeschakeld. Uitgerekend door het partuur (driemanschap, red.) van `achterinse' Iseger, die dit seizoen voor het eerst samenspeelt met `opslager' Johan Abma (26) en `voorinse' Pieter Scharringa (28).

Evenals de jubileumeditie van vorig jaar kende de PC, een afkorting die staat voor permanente commissie en verwijst naar de organisatie van de sportklassieker, een onvoorspelbaar verloop. Vorig jaar werd de toen 34-jarige routinier Dijkstra, die gisterochtend zoals de traditie wil in een koets naar het Sjûkelân werd gereden, bij zijn vijftiende PC verrassend tot koning uitgeroepen. Gisteren bleek het eersteklas partuur van Iseger onverwacht de sterkste in een deelnemersveld met tien hoofdklasseparturen.

Het voorspellen van de winnaar van de PC is – mede door de loting die de twee favoriete parturen al in de eerste omloop aan elkaar kan koppelen – een hachelijke zaak. Zo troffen de koningen Dijkstra en Simon Minnesma elkaar aan het begin van het toernooi en had het duel tussen de topparturen van koning Chris Wassenaar en koning Auke van der Graaf de finale kunnen zijn.

De kritiek van spelers en publiek op het lotingsysteem werd in het verleden weggewuifd door de commissie, wier gezag niet ter discussie staat in het bolwerk van oude tradities dat de PC is. `In het belang van de kaatssport wordt het publiek dringend verzocht zich geheel buiten de kwesties te houden', waarschuwt de commissie, ontstaan in 1853 toen een groepje notabelen de in de versukkeling geraakte sport tot leven wekten met de kaatspartij in Franeker.

Zo mondde het toernooi gisteren uit in een waar slagveld, waar reputaties en oud-koningen een voor een sneuvelden. Het hoofdklassepartuur van tweevoudig PC-winnaar Klaas Anne Terpstra (33), in 2000 uitgeroepen tot koning en bezig aan zijn laatste seizoen, overleefde de eerste drie omlopen nog wel.

Terpstra had graag afscheid genomen met een hoofdprijs maar verloor in de finale van de minder ervaren Iseger, Abma en Scharringa: 5-3 en 6-6.

PC-voorzitter Jan van der Meij roemde de ,,passie en bezieling'' van het winnende partuur. ,,Wij stappen altijd met passie het veld op'', zei Iseger na de prijsuitreiking. Hij zag de winst als een revanche, na de degradatie uit de hoofdklasse met Scharringa en Abma. ,,Dit is een grote verrassing. We hebben met Johan een nieuwe opslager. Het is snel gegaan. We zijn in korte tijd een team geworden.''

Teamgenoot Scharringa, een metselaar uit Dronrijp, had de eindzege ,,ook niet verwacht''. ,,Maar als je dan steeds verder komt, ga je er aan denken.'' Het geheim achter hun succes? ,,Ik denk het plezier in kaatsen. En we hadden geen druk, we waren geen favoriet. We kaatsen dit seizoen voor het eerst samen, maar kennen elkaar al langer van het veld. We zochten een opslager en Johan wilde graag'', vertelde Scharringa, die na de finale geen moment aan het winnen van de koningbal had gedacht.

Opslager Abma, die vroeger als voorinse speelde maar wat anders wilde en ,,van functie is veranderd'', vond evenmin dat de zilveren bal hem toekwam. Daarvoor was zijn spel in de finale, toen hij de bal meermaals buiten het opslagperk sloeg, ook te wisselvallig. ,,Ik was in de finale een beetje onzeker en zenuwachtig. Ik begon in de eerste omloop twijfelachtig maar ben toen in het toernooi gegroeid. Het bevalt me prima als opslager'', blikte Abma, die in het dagelijks leven kozijnen maakt, terug op zijn nieuwe rol.

,,Super! Prachtig! Machtig mooi'', was het enige dat Abma, omringd door familie, vrienden en toegestroomde toeschouwers, na de finale kon uitbrengen. ,,Het maakt me helemaal niet uit dat ik geen koning ben geworden'', zei Abma, die tweemaal per week traint en zaterdag en zondag een kaatspartij speelt. Van kaatsen wordt hij niet rijk. In Franeker ontving Abma 750 euro en drie gouden tientjes. De sponsor van het partuur verzorgt de wedstrijdkleding en heeft het drietal een reisje naar Maastricht aangeboden, vertelde Abma. ,,Nee, ik kan er niet van leven. Kaatsen doe ik voor de fun.''

    • Pieter de Vries