ING geeft geen winstprognoses meer

De ING Groep heeft onder leiding van de nieuwe bestuursvoorzitter M. Tilmant besloten niet langer winstvoorspellingen te doen. De leiding van de bank- en verzekeringsinstelling zegt liever het bedrijf te willen aansturen in plaats van de resultaten.

De nieuwe topman van ING, die drie maanden geleden E. Kist opvolgde, zei vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat hij ,,niet meegesleept wil worden door druk van buitenaf om stomme dingen te doen''. Tilmant vermoedt dat de roep van de financiële markten om prognoses en het halen van die prognoses in de afgelopen jaren een belangrijke oorzaak is geweest van alle boekhoudschandalen. Er zijn ook praktische redenen voor ING om voortaan een verwachting achterwege te laten. Financieel directeur C. Maas zei dat de aandelenmarkt het missen van een prognose zwaar straft, terwijl het behalen van een prognose niet zwaar wordt beloond.

Tilmant kondigde vanochtend een strategie aan waarbij de groei en het rendement van het bedrijf meer aandacht krijgen dan voorheen. Hiertoe zal eerst kapitaal vrijgemaakt moeten worden. Om die reden zijn de afgelopen maanden al diverse bedrijfsonderdelen verkocht en zullen in de toekomst nog meer onderdelen worden afgestoten. ING maakt niet bekend welke onderdelen dit zullen zijn. ,,Ik wens niet vastgepind te worden op bedragen, lijstjes of een agenda. Dat is het privilege van de raad van bestuur'', zei Tilmant. ,,Er staat pas wat te koop als het verkocht is. We zullen u dan op de hoogte brengen.''

In de nieuwe strategie van ING krijgt het totale rendement op het aandeel (koersontwikkeling en dividend) een belangrijke rol. ING wil het op dat vlak beter doen dan de concurrentie, maar geeft geen concrete doelstellingen. Het totaalrendement staat centraal bij het nieuwe beloningsbeleid.

ING maakte vanochtend meevallende cijfers bekend. De nettowinst daalde in het tweede kwartaal met 12 procent naar 1,64 miljard euro. Die daling was minder scherp dan analisten hadden verwacht. Op de beurs was ING vanochtend een van de uitblinkers. Rond het middaguur noteerde het aandeel 3 procent hoger op 19,63 euro.

Vooral bij de bankpoot stegen de resultaten scherp. Bij de divisie zakenbankieren hoefde ING aanmerkelijk minder voorzieningen te treffen voor wanbetalers. Bij het consumentenbankieren groeiden provisies en rente-inkomsten.

Bij de verzekeringspoot daalde het nettoresultaat vooral doordat vorig jaar grote winsten op de aandelenportefeuille werden geboekt. In Nederland daalden het afgelopen kwartaal de verzekeringsresultaten door problemen bij Nationale Nederlanden. ING kondigde vanochtend aan het contante dividend niet meer te financieren met de uitgifte van nieuwe aandelen. ING besloot dat vorig jaar te doen om de financiële weerstand van het bedrijf te verbeteren.