Herstel zorgt voor optimisme

Ook andere uitzendorganisaties rapporteren herstel van de markt voor tijdelijke arbeid in Nederland, die achtergebleven was bij andere Europese landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België. Vedior maakte vorige week bekend dat de sterke omzetdaling in Nederland van de laatste jaren het afgelopen kwartaal beperkt was gebleven tot 4 procent. United Services Group (USG), met merken als Unique en Start de tweede uitzendorganisatie in Nederland, bevestigt de positieve trend maar wil niet vooruitlopen op de publicatie van de cijfers in september.

Bestuurder Leo Houwen van USG is voorzichtig over de betekenis van dit herstel. ,,Het is zeer pril, maar wel bemoedigend.'' Ook bij USG zijn de vroegcyclische industriële sectoren al een paar maanden aan het groeien en trekt nu de vraag naar administratieve krachten aan. Dat betekent traditioneel gezien dat het herstel doorzet. Volgens Houwen is dat nu niet anders, maar hij verwacht geen snelle groei. ,,De economie moet 2 procent groeien voor een toename van de uitzendmarkt tussen de 5 en 10 procent. En dat zie ik op de korte termijn niet gebeuren.''

Ook Vedior twijfelt of er sprake zal zijn van een sterke groei, zoals na de recessie van begin jaren negentig toen de vraag naar uitzendkrachten explosief toenam. Bedrijven zijn sindsdien efficiënter gaan werken en er is de afgelopen tien jaar veel traditionele industrie uit Nederland verdwenen, zegt een woordvoerder van Vedior. Desalniettemin denkt ook Vedior dat de groei doorzet in de tweede helft van dit jaar. ,,Het herstel verloopt uitermate traditioneel en zou dus de komende maanden de grote steden in de Randstad moeten bereiken.''