Hameren op belasting in attractiepark

Om vakantiewerkers meer bewust te maken van hun rechten, ging de FNV naar attractiepark Six Flags. ,,Waarom zou je meer betalen dan je moet?''

Vakcentrale FNV houdt een campagne om jongeren op hun rechten te wijzen als het gaat om belastingteruggave. Daarom ging de bond gisteren naar Six Flags Holland in Biddinghuizen. Daar ontmoetten vakbondsmedewerkers, onder wie voorzitter Lodewijk de Waal, enkele tientallen jongeren. Het attractiepark is tijdens het zomerseizoen afhankelijk van vakantiekrachten.

Volgens een schatting van de FNV doen 800.000 tot 1 miljoen jongeren in de zomer vakantiewerk. Vorig jaar heeft de vakbond ongeveer 2.000 telefoontjes en e-mails over vakantiewerk gekregen. Dat aantal is al enkele jaren stabiel. De vragen komen niet alleen van jongeren, maar ook van ouders. Richard Gielen, woordvoerder van de FNV, vertelt: ,,De ouders zijn vooral bezorgd over de werkomstandigheden van hun kinderen, die zelf denken dat ze de hele wereld aankunnen. Terwijl ouders munitie verzamelen voor discussies met hun kinderen, bellen jongeren ons op voor vragen over geld. Jongeren willen gewoon lekker werken en geld verdienen, en zijn minder geïnteresseerd in de werkomstandigheden.''

De FNV voert elk jaar in de zomer campagne om de jongeren op hun rechten te wijzen, deze keer in Six Flags, dat veel gebruikmaakt van tijdelijke krachten. In de winter is het park, dat vorig jaar een miljoen bezoekers had, gesloten. Het bedrijf heeft zeventig mensen in vaste dienst en maakt verder gebruik van seizoenarbeiders en vakantiewerkers. Vorig jaar had Six Flags Holland ruim 800 medewerkers met een tijdelijk contract in dienst, dit jaar zijn dat er tot nu toe 650. In het voor- en naseizoen werken vooral mensen van middelbare leeftijd bij Six Flags, in de zomer aangevuld met scholieren. De jongste seizoensmedewerker is 15, de oudste 73.

Volgens de vakbond weten jongeren vaak niet dat ze recht hebben op belastingteruggave, die kan oplopen tot 2.000 euro. Ook vergeten ze vaak de premierestitutie van het ziekenfonds op te vragen. Toch zijn dit volgens de FNV nog niet de voornaamste problemen waar werkende jongeren mee te maken kunnen krijgen. Soms worden jongeren ook slecht ingewerkt, of zijn ze zich onvoldoende bewust van het feit dat ze zwart werken. Gielen geeft een voorbeeld: ,,Een paar weken geleden meldde zich een meisje bij ons. Ze werkte zwart en was niet alleen niet verzekerd, maar bij een conflict had ze ook geen poot om op te staan. Na een paar weken werd ze plotseling ontslagen, zonder dat haar loon werd uitbetaald.''

Soms proberen werkgevers te profiteren van de onwetendheid van jongeren, door bijvoorbeeld het bedrag voor vakantiegeld of het aantal vakantiedagen niet op het loonstrookje te vermelden. ,,Dan zeggen ze dat dat geld al bij het loon inbegrepen is, terwijl het dan nog altijd apart vermeld moet worden'', aldus Gielen.

Na een wandeling door het attractiepark houdt De Waal een korte toespraak, waarin hij de jongeren vertelt over de informatielijn van de FNV en hen oproept hun belastinggeld op te vragen. ,,We vinden Zalm allemaal een aardige man, maar waarom zou je meer betalen dan je moet?''

Nicolette Boomsma van de landelijke belastingwerkgroep van de FNV legt aan een groepje jongeren de regels uit: ,,In een enkel geval mogen werkgevers rekening houden met de scholierenregeling en de belasting meteen uitbetalen. Dan staat er een nul bij de loonheffing op het loonstrookje, en krijg je niets terug. Dat is ook logisch, want je hebt niets betaald.''

Jacob Spiers (17) werkt bij de groendienst in het park: ,,Ik wist al van de belastingteruggave, maar vergeet het altijd. Dan denk ik: dat komt wel een keer.'' Vorig jaar heeft hij ook bij Six Flags gewerkt. Boomsma gaat met de papieren van Spiers aan de slag, maar Six Flags heeft de belasting vorig jaar meteen uitbetaald. En de resitutie van zijn ziekenfondspremie levert ook al niets op; daarvoor is hij net enkele maanden te laat.

    • Vincent Jansen