FRANKRIJK

Fondation Maeght

In 1953 ondernomen Aimé en Marguerite Maeght de `bouw' van een `plek voor de moderne kunst tussen de tijm en de rozemarijn' ten Noord Oosten van Saint-Paul-de-Vence.. Ze werden in dit avontuur geholpen door vrienden als Georges Braque, Fernand Léger, Miro, Giacometti en architect Lluis Sert. Sindsdien onthaalde de inmiddels wereldwijd beroemde stichting talrijke onvergetelijke tentoonstellingen als Musée imaginaire van André Malraux in 1973, L'oeuvre ultime, de Cézanne à Dubuffet in 1989, L'art en mouvement in 1992 en La Russie et les avant-gardes in 2003. De Fondation viert zijn 40e verjaardag met de expositie De l'écriture à la peinture. Deze verenigt `schatten' uit de persoonlijke bibliotheek van de stichters Aimé en Marguerite: meesterwerken die met vereende kracht werden `gecomponeerd' door beeldende kunstenaars, schrijvers en dichters als Picasso en Reverdy, Léger en Cendrars, Lam en Char.

De l'écriture à la peinture, Fondation Maeght, Saint-Paul-de-Vence, (Alpes-Maritimes), t/m 14 nov, dag 10-19u, 0033-493328163.

Arnulf Rainer

De Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer (1929) kreeg in de jaren zestig bekendheid door zijn Ubermalungen: met expressieve penseelstreken bedekte hij door hem zelf of door anderen geschilderde voorstellingen en documentaire foto's. Met deze techniek als uitgangspunt ontwikkelde hij een oeuvre met een heel eigen signatuur, waarin een bijna obsessieve drang om in te grijpen, te deformeren en te herinterpreteren essentieel is. Zo hernieuwde hij op een heel boeiende manier onze blik op werken en `verhalen' waarvan we dachten alles te weten. De expositie in het Musée Chagall toont 100 niet eerder getoonde werken die zijn geïnspireerd op de bijbel, op Gustave Doré en op Marc Chagall.

Arnulf Rainer: vers le ciel t/m 25 okt, dag beh di 10-18u in het Musée national-Message biblique-Marc Chagall, Avenue Docteur Ménard, Nice, inl 0033-493538720.

Labyrinten

De gigantische doolhoven die sinds enkele jaren in de Franse campagne opduiken verbazen steeds weer. Dit jaar tekenen ze zich af in de vlakte van de Elzas, in Ribeauvillé en – op een kleinere schaal – in Marcy-l'Etoile op het domein van Lacroix-Laval. In beide gevallen bekoren de doolhoven niet alleen door de maïs, de prachtige bloemen en het kofferkoren waarmee ze `aangelegd' werden, maar ook door de fascinerende en sensuele avonturen waar ze de bezoekers in meeslepen.

Labyrinthus d'Alsace, Ferme l'Hirondelle, Ribeauvillé (Haut-Rhin), t/m 29 aug, dag 10u30 t/m 19u30, 0033-247663538 en www.labyrinthus.com. Labyrinthe des Senteurs, domaine de Lacroix-Laval, route de Saint-Bel, Marcy-l'Etoile (Rhône), t/m 30 sept dag 10-19u, 0033-478878700 en www.lacroix-laval.com.

Normandië

Al tien jaar organiseert Christine Van Daele in le Pays d'Auge (een streek in Normandië) het pretentieloze, gezellige muziekfestival Promenades musicales du Pays d'Auge (muzikale wandelingen). Een geslaagd idee waarbij muziekliefhebbers naar originele concerten kunnen luisteren in de mooiste kastelen, paardenfokkerijen, molens, kerken en ander architectonisch erfgoed. Zoals bv op 7 aug om 19u het 'concert-spectacle' l'Horloge de l'amour met XVIIe eeuwse muziek, dans en poëzievoordrachten.

Promenades musicales t/m 22 aug in het Pays d'Auge (Normandië) 0033-231310600 en www.pays-auge-culture.org

En verder

Gravures van Albrecht Dürer t/m 3 oct in de Mairie van het Ve arrondissement, 21, place du Panthéon, Parijs 0033-156 817478; Foto's van Guy Bourdin t/m 21 sept in het Jeu de Paume, site Concorde, Parijs, 0033-1470 31250; Annette Messager: sous vent t/m 3 okt, in het Couvent des Cordeliers, Parijs, 0033-153 674 000; 14e festival de cinéma en plein air t/m 29 aug dag beh ma, Prairie du Triangle, parc de la Villette, Parijs, 0033- 140037575 en www.villette.com; Paris Plage t/m 20 aug, van de pont Henri IV t/m de quai des Tuileries, www.paris.fr