Felle ruzie Georgië en Rusland

Rusland en Georgië zijn weer in een hoog opgelopen conflict geraakt. In de afgescheiden regio Zuid-Ossetië werden Russische parlementariërs beschoten. Georgië dreigde verder Russische schepen aan te vallen als ze de wateren van het afgescheiden Abchazië binnenvaren.

Dat leidde in beide gevallen tot woedende reacties in Moskou.

Wie gisteren de groep Russen bij het door Osseten bevolkte dorp Saraboek in Zuid-Ossetië beschoot, is onduidelijk, maar de Russen leggen de schuld bij Georgische troepen. De spanningen in de separatistische regio Zuid-Ossetië zijn al enkele maanden groot. De Georgische president Michail Saakasjvili wil het door Rusland gesteunde Zuid-Ossetië, dat zichzelf begin jaren negentig onafhankelijk verklaarde, weer onder de vleugels van Tbilisi brengen, maar de Zuid-Osseetse autoriteiten willen daar niets van weten.

Leider van de groep die bij Saraboek onder vuur kwam was Andrei Kokosjin, voorzitter van de parlementscommissie voor de relaties met de voormalige Sovjet-republieken. Hij zei dat de Georgische autoriteiten op de hoogte waren van het bezoek. Een Georgische officier zou zelfs met het konvooi zijn meegereden. Moskou eist een onderzoek en wil dat de verantwoordelijken voor de ,,anti-Russische provocatie'' worden gestraft.

De Georgiërs zeggen echter dat de Zuid-Osseten een conflict hebben willen uitlokken. Het dichtsbijzijnde Georgische dorp is vier kilometer van Saraboek verwijderd, en er liggen nog Russische vredeshandhavers tussen dat Georgische dorp en Saraboek, aldus een woordvoerder in Tbilisi. ,,Alles was zo geregeld dat Georgiërs beschuldigd konden worden,'' zei hij.

Het incident in Zuid-Ossetië kwam na uitlatingen van Saakasjvili die de spanningen in een ander separatistisch deel van Georgië, Abchazië, hoog hebben opgejaagd. Saakasjvili dreigde Russische schepen tot zinken te zullen brengen als ze zonder toestemming van Tbilisi Abchazische wateren binnenvaren. Duizenden Russen brengen in de zomer hun vakantie door in Abchazië. ,,Ik heb bevel gegeven onmiddellijk het vuur te openen en elk schip tot zinken te brengen dat Abchazië binnenvaart. Ik wil dat Russische toeristen op mijn woorden letten'', aldus Saakasjvili.

Rusland reageerde woedend. Het zei dat Saakasjvili ,,zijn greep op de werkelijkheid verliest'' en sprak van ,,een vijandige daad''. De Russische minister van Defensie vergeleek het dreigement van Saakasjvili met dat van ,,piraten''. Die verklaringen werden in Tbilisi als ,,overdreven'' bestempeld; tenslotte behoren de Abchazische wateren bij Georgië.

Saakasjvili maakt zich intussen op naar de VS te reizen voor een bezoek, waarbij hij de Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zal ontmoeten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteren dat minister Colin Powell hem zal aanraden zijn betrekkingen met Rusland op orde te brengen.