ESTLAND

Meren

Het muziekfestival van Leigo, Leigo Järvemuusika, heeft dit jaar een zeer gevarieerd programma, met op zaterdag onder meer de Finse band RinneRadio, die elektronische beats vermengt met progressieve jazz; de Estse elektro-rockband No-Big-Silence, die zijn project Suurte masinate muusika (De muziek van grote machines) presenteert, met veel industrieel geluid; en de Russische folkartiest Pelageja. Een week later, op 14 aug, valt er in de idyllische omgeving van Leigo – meren, eilandjes en mist – klassieke muziek te horen, maar ook de Finse folk-rockgroep Värttinä en de Estse rockband Jäääär. De concerten worden op podia op het water gehouden, het publiek zit langs de kant op stoeltjes of in het gras. Järvemuusika betekent ook merenmuziek.

Leigo Järvemuusika, 7 en 14 augustus; in Leigo, in Zuid-Estland; concerten vanaf 16u; dagticket 230 krona (15 euro); zie ook www.leigo.ee/jarvemuusika; 003727679000

Koning

Zaterdag speelt het saxofoonorkest van Lembit Saarsalu, een van de belangrijkste figuren in de Estse jazzscene, in Tartu, de tweede stad van het land. Saarsalu maakte zijn debut in 1965 en is in de vroegere Sovjet-Unie herhaaldelijk uitgeroepen tot beste tenorsaxofonist. Zijn interesse voor muziek is breed, van blues tot free jazz. Zijn eigen composities bevatten soms elementen van Estse volksmuziek, Russische muziek en, als gevolg van zijn vele reizen, Afrikaanse muziek. Hij heeft gespeeld met de groten der aarde en wordt door sommigen nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste saxofonisten van Europa. In Estland draagt hij de bijnaam `koning van de saxofoon'. Het saxofoonorkest in Tartu zal worden begeleid door contrabas en percussie.

Saksofoniorkester, onder leiding van Lembit Saarsalu 7 augustus, 20u; in de Botanische tuin van de universiteit van Tartu; entree 100 krona; 003727377537

Naakt

De `naakttentoonstelling' Man en Vrouw in Pärnu wordt dit jaar voor de elfde keer gehouden. Vorig jaar was het thema `naakt ten overstaan van God', dit jaar staat de tentoonstelling toepasselijk in het teken van de Olympische Spelen. Voor de gelegenheid zijn drie Griekse kunstenaars uitgenodigd. Verder is er werk te zien van het Tsjechische kunstenaarsgroep Kamera Skura en van verschillende Estse kunstenaars, onder wie het lokale talent uit Pärnu, Kauri Kallas. De laatste week van de tentoonstelling valt samen met het begin van de Olympische Spelen. Bezoekers zal worden gevraagd voor een favoriete kunstenaar te stemmen. De winnaar krijgt een gouden medaille van het Estse Olympisch Comité.

Mees ja naine (Man en vrouw) t/m 31 aug, Uue kunsti muuseum (museum voor nieuwe kunst), Esplanaadi 10, Pärnu; ma-zo 9-21u; 003724430772

Talent

Het Upbeat-festival is een samenwerkingsproject van vijf buurlanden: Zweden, Noorwegen, Litouwen, Letland en Estland. Het festival is vooral bedoeld om jong talent uit deze landen de kans te geven zich te presenteren aan een breed publiek. Sinds 1999 gaan muzikanten uit de verschillende landen op een internationale tournee van tien concerten. De concerten in de Estse hoofdstad Tallin beginnen op dinsdag 10 aug met Mindaugas Backus op de cello en Daumantas Kirilauskas op de piano, woensdag treedt uit het Noorse ensemble `Poing' op

Upbeat 2004, 10, 11 en 13 aug Niguliste-kerk, Niguliste 3, Tallinn; concerten beginnen om 19u; 003726147705

En verder

Internationale orgelfestival t/m 8 aug, met Estse en buitenlandse organisten, in verschillende kerken in Estland, 003726147760; Kerkmuziek t/m 8 aug, in kerken in Raplamaa, Järvamaa, Läänemaa and Harjumaa, 003724855470; Louis Berger, Argentijnse barokensemble, 11 aug, Sint-Katerinakerk, Tallinn, 003726613757; Bluesfestival, 13 & 14 aug, kasteel van Haapsalu, www.augustibluus.ee; Corelli Consort, barokensemble uit Estland, 14 t/m 22 aug, concerten in verschillende Estse herenhuizen, www.corelli.ee; Pltsamaa Fest, 20 & 21 aug, 003726613757.