Eerste executie in drie jaar Indonesië

In Indonesië is vandaag voor het eerst sinds drie jaar weer een doodvonnis voltrokken. De in 1995 veroordeelde Indiase drugshandelaar Ayodhya Prasadh Chaubey (65) werd om 02.30 uur plaatselijke tijd geëxecuteerd in de stad Medan, Noord-Sumatra. Zijn gratieverzoek was vorige maand afgewezen door president Megawati Soekarnoputri.

De doodstraf wordt in Indonesië voltrokken door een vuurpeloton van twaalf politiemannen. Slechts één van de karabijnen is met scherp geladen, zodat de twaalf niet weten wie de fatale kogel heeft afgevuurd. Volgens een politiewoordvoerder werd Ayodhya in het hart getroffen en was hij op slag dood. Op zijn verzoek wordt hij in Medan begraven.

De executie vond plaats op het aangekondigde tijdstip, in weerwil van een schriftelijk verzoek van de Europese Unie, dat gisteren werd verspreid door het Nederlandse voorzitterschap, om vast te houden aan het feitelijke moratorium op de voltrekking van doodvonnissen.

De laatste keer dat ter dood veroordeelden zijn geëxecuteerd was in 2001, toen twee mannen uit West-Timor, die in 1989 meerdere moorden hadden gepleegd, werden terechtgesteld. Sindsdien is tientallen malen de doodstraf uitgesproken, vooral tegen buitenlandse drugshandelaren, maar tot vandaag was geen enkel vonnis ten uitvoer gelegd.

President Megawati heeft dit jaar bij herhaling gezegd dat zij geen genade kent voor drugshandelaren. Zij hoopt op 20 september, in de laatste ronde van de presidentsverkiezingen, voor een tweede termijn te worden herkozen en waarnemers menen dat de keuze van het tijdstip voor deze eerste executie niet op toeval berust.

Er wachten nog zestien veroordeelden in een dodencel, twaalf buitenlandse mannen – meest Afrikanen – die schuldig zijn bevonden aan handel in verdovende middelen, en vier Indonesische vrouwen, die werkten als koeriers voor internationale drugssyndicaten.

Voorstanders van de doodstraf klagen allang dat de doodvonnissen van de laatste jaren louter symbolisch waren. Voorvechters van de mensenrechten dringen aan op afschaffing van de doodstraf, maar krijgen in Indonesië nauwelijks de handen op elkaar. Eén van hen, Rusdi Marpaung, directeur van de organisatie Indonesian Human Rights Monitor: ,,Executies hebben geen afschrikkende werking. Kijk maar naar de corrupte gerechtsambtenaren en politiemannen die deze zaken behandelen.''

De Europese Unie gaf gisteren een verklaring uit, waarin onder meer stond: ,,De EU beschouwt de doodstraf als wreed en onmenselijk. Hij dient niet als afschrikwekkend middel en gerechtelijke dwalingen zijn onomkeerbaar.''