DUITSLAND

Vulkanen in het park

Het Maximilianpark op het terrein van een voormalige mijn in Hamm heeft meer te bieden dan alleen maar bloemen. Er zijn exposities, concerten en evenementen: vleermuisdagen en indianenfeesten bijvoorbeeld, voor (grote) kinderen. Een vulkaanontdekkingstocht behoort ook tot de mogelijkheden, gecombineerd met de pas geopende tentoonstelling Volcanoes. In de open lucht hangen kolossale afbeeldingen van vuurregens en rode lavastrepen, van gloeiende kraterranden en wolken as. Fotograaf Philippe Bourseiller haalt met onmenselijk geduld en maandenlange voorbereidingen de wereld van de spuwende bergen dichterbij en het resultaat lijkt op een reeks abstracte, ja zelfs surrealistische schilderijen.

T/m 31 oktober; dag 9-21u. Inl 0049-238198210-26 of www.maximilianpark.de

Afrikaanse avantgarde

De man, witgemaskerd, poseert zittend, een bos zonnebloemen in zijn hand. Batikdoeken achter en onder hem ontvouwen hallucinerend-geometrische motieven. Hij maakt deel uit van een installatie en is te zien in de tentoonstelling Afrika Remix. Niet alleen sculpturen, films en schilderijen, maar ook meubels, mode en muziek stellen zichzelf aan de toeschouwer voor: het Museum Kunst Palast in Düsseldorf belooft een Noord-, Zuid- en Centraal-Afrika omvattende presentatie ver van de naïeve toeristenkunst. Om avantgarde gaat het hier, begrijpelijke Afrikaanse avantgarde van de laatste tien jaar.

T/m 7 november, Ehrenhof 4-5. Di-zo 11-18u; info: 0049-2118996241 of www.museum-kunst-palast.de

Revue van Max Raabe

Zilverachtig-paars vanaf hun tulbands tot aan hun stilettohakken dansen ze op de bühne. Acht gratiën die arm in arm op het ritme van de bigband deinen. In hun midden een heer met vlinderdas en gepomadiseerde schedel. Onbewogen zingt hij: Hallo, was machst du heute, Daisy? Max Raabe heet hij en samen met zijn Palast Orchester veroverde hij New York. Nu toert hij door zijn `Heimat' Duitsland, kalm maar energiek, en steeds speelt hij met clichébeelden van revues uit de jaren twintig en dertig.

Van 12 t/m 31 aug in het Opernhaus van Keulen; Inl 0049-2212801 of www.max-raabe.de

Nieuwe tekeningen

Draadjes en plakbandjes lopen als expanderende tekeningen over de muren (Heike Weber en Nic Hess), borduursels op paravents ogen als gematerialiseerde schetsen (Jochen Flinzer), en Jeppe Heins werk maakt de betekenis van `getekend zijn' fysiek duidelijk: gelijk op met de bewegingen van de bezoekers begint een metalen kogel te rollen, die tegen de muren botst en een lijn van vernietiging tekent. Gegen den Strich in de Kunsthalle Baden-Baden laat zien hoe de tekening als artistiek medium is veranderd: van het papier bevrijd is de tekening sinds de minimal art en de conceptkunst onderdeel van video's, performances en landschapskunst.

T/m 26 sept; Lichtenthaler Allee 8a. Di-zo 11-18u, wo 11-20u; Inl0049-7221-300763 of www.kunsthalle-baden-baden.de

Italiaans-Pruisische tuinenZijn Italiaanse droom realiseerde prins Carl van Pruisen met het kasteelpark Glienecke in Berlijn. Daar laat de expositie Preusisch Grün. Vom königlichen Hofgärtner zum Gartendenkmalpfleger zien hoe de door Peter Joseph Lenné ontworpen tuinen, die al door Goethe en Winckelmann werden bewonderd, zich hebben ontwikkeld.

T/m 17 oktober in Schloss Glienecke; info bij het bezoekerscentrum naast de historische molen in park Glienecke. Of: 0331-9694202 / www.spsg.de

En verder

Klavier-Festival Ruhr t/m 15 sept in en om Essen: 0049- 1805 353700; Wassily Kandinsky t/m 19 sept in het Von der Heydt-Museum, Wuppertal: 0049 2025 636231; Zeit der Mörgenröte, cultuur en geschiedenis van Japan t/m 24 okt in de Reiss-Engelhorn-musea, Mannheim: 0049 6212 933151; goud van de Inca's t/m 1 nov in de Völklinger Hütte: 0049 -6898-9100100.