Duitse tiener maakte 70 procent virussen

De 18-jarige Duitse tiener die in mei werd gearresteerd voor het verspreiden van computervirussen, is in de eerste helft van dit jaar verantwoordelijk geweest voor circa 70 procent van alle internationaal verspreide virussen. Dat concludeert het Britse internetbeveiligingsbedrijf Sophos op basis van eigen onderzoek.

De Duitser had al eerder bekend dat hij twee zogenoemde internetwormen heeft geprogrammeerd, Sasser en Netsky.P. Deze virussen veroorzaakten het afgelopen halfjaar veel overlast voor computergebruikers. Regelmatig duiken varianten op van Sasser en Netsky die dezelfde techniek gebruiken om zich te verspreiden en pc's te infecteren.

,,Het is simpelweg onthutsend dat één Duitse tiener zo'n invloed kan hebben op de beveiliging van computersystemen'', schrijft beveiligingsexpert G. Cluley op de website van Sophos.

De Duitse politie arresteerde de 18-jarige verdachte op 7 mei in het huis van zijn ouders in Waffensen. Nadat hij een bekentenis had afgelegd, werd de jongen op borgtocht vrijgelaten. De scholier is computersabotage ten laste gelegd. Hij riskeert een celstraf van vijf jaar. De tiener heeft eerder tegenover het Duitse weekblad Stern verklaard dat hij met zijn acties respect wilde afdwingen van onder andere medescholieren.

Sophos registreerde de afgelopen zes maanden 4.677 nieuwe virussen. De nieuwe virussen komen vooral uit de VS en Azië. ,,De Duitse virusschrijvers zijn relatief rustig sinds de arrestatie van de scholier in mei'', aldus Cluley van Sophos.