Drie commissarissen nieuwe EU-landen weg

Van de tien Europese commissarissen uit de nieuwe lidstaten die op 1 mei van dit jaar aantraden, moeten er drie alweer vertrekken. Zij zijn niet voorgedragen voor een plek in de nieuwe Europese Commissie die op 1 november aantreedt.

Gisteren werd bekend dat de uit Letland afkomstige commissaris Sandra Kalniete definitief niet zal terugkeren. Zij moet plaats maken voor de voorzitter van het Letse parlement, Ingrida Ude, een partijgenote van de Groene premier Indulis Emsis. De premier droeg haar voor nadat de christen-democraten en liberalen, die zijn minderheidsregering steunen, het niet eens konden worden over een kandidaat.

De Hongaarse regering besloot eerder deze week de minister van Buitenlandse Zaken, László Kovács naar voren te schuiven als kandidaat-commissaris. Deze veteraan in de Hongaarse politiek had na het tegenvallende resultaat van zijn socialistische partij bij de Europese verkiezingen laten weten op te willen stappen als partijvoorzitter. Hij neemt in Brussel de plaats in van Péter Balázs die als commissaris tijdelijk was ondergebracht bij de Fransman Jacques Barrot (Regionaal Beleid).

Eerder was al duidelijk dat de Tjech Pavel Telicka ook niet zou terugkeren in het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Hij moet zijn plaats afstaan aan de onlangs onttroonde premier van Tsjechië, Vladimír Špidla.

De aanstaande voorzitter van de Commissie, de Portugees José Manuel Barroso, wil de portefeuilles binnen twee weken verdelen.