Crostini California

In elke Japanse sushibar in Noord-Amerika staat de California roll op de kaart. California roll is een sushisoort. De basis is sushirijst. Daarop gaan repen avocado en sliertjes krab, waarna het geheel in een vel `nori', geroosterd zeewier, wordt opgerold en dan in stukjes van zo'n 3 tot 5 centimeter wordt gesneden. Net zoals andere sushisoorten worden deze hapjes met een klein schaaltje sojasaus en een piepklein toefje wasabipasta geserveerd. Deze prachtige avocadogroene pasta is scherp van smaak en wordt soms Japanse mierikswortel genoemd, hoewel hij van een andere plantensoort afkomstig is. De vergelijking is waarschijnlijk een gevolg van de soortgelijke reactie die beide ingrediënten in de neus kunnen veroorzaken. De combinatie wasabi met avocado is zowel smakelijk als visueel erg geschikt. De kleur van de avocado wordt intenser en blijft langer frisgroen door de toevoeging van wasabi. Gebruik bij voorkeur Hass avocado (verkrijgbaar bij grote AH's en goed gesorteerde groentewinkels). De Hass avocado is romiger van structuur en veel beter van smaak.

Snijd de avocado in de lengte doormidden en verwijder de pit en de schil. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe in een kom. Sprenkel er wat citroensap over en prak tot een grove puree.

Doe het wasabipoeder in een kleine kom en roer er een klein beetje water door tot u een dikke pasta heeft. Roer door de avocadopuree. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel extra citroensap en wasabi. Dek de bovenkant van de puree af met plasticfolie en bewaar tot een paar uur in de koelkast.

Besmeer de sneetjes stokbrood met olijfolie, leg ze op een rooster in een bakplaat en zet onder een hete grill tot het brood goudbruin is. De randen mogen best donkerbruin worden, want het brood moet goed krokant zijn. Smeer het avocadomengsel over de sneetjes en leg er een passend plakje zalm op. Dien onmiddellijk op.

Morgen: kwetsentaart.

    • Kim Maclean