Coalitie Irak: niet langer toegeven aan ontvoerders

De militaire coalitie in Irak, onder leiding van de Verenigde Staten, wil niet meer toegeven aan ontvoerders. De VS hebben dat gisteren laten weten, in een poging eenheid te tonen onder de aanwezige coalitietroepen en een vuist te maken tegen gijzelingsacties, die de afgelopen maanden fors zijn toegenomen.

Met deze verklaring willen de VS voorkomen dat deelnemende landen aan de coalitie zich terugtrekken uit Irak, onder druk van ontvoeringen. Vorige maand besloten de Filippijnen hun contingent van 51 militairen terug te halen uit Irak om te voorkomen dat een Filippijnse burgergijzelaar zou worden omgebracht door terroristen.

,,Wij concluderen dat capituleren voor terroristen alleen maar gevaar oplevert voor alle leden van de multinationale troepenmacht, en ook voor de landen die meewerken aan de opbouw van Irak en hulp verlenen'', aldus de VS.

Deze week nog besloten Turkse vrachtwagenchauffeurs geen voedsel en benzine voor Amerikaanse soldaten meer te vervoeren over de grens naar Irak, nadat een gegijzelde collega was vermoord. Zij hopen daarmee tevens de levens te redden van nog twee andere Turkse truckers in handen van terroristen, die aanslagen uitvoeren tegen partijen die samenwerken met de Amerikanen.

De Turkse minister van Buitenlandse Handel, Kursat Tuzmen, zei vanmorgen echter dat Turkije door moet gaan met het leveren van goederen aan Irak, ondanks de terreurdreiging. Een ander Turks vervoersbedrijf heeft inmiddels toegezegd dat zij het transport naar Irak zal continueren. Volgens Tuzem zullen er extra maatregelen worden genomen om de veiligheid van de chauffeurs beter te garanderen.

Vanmorgen werd verder bekend dat zeker vijf mensen zijn omgekomen door een aanslag met een autobom op een politiebureau in de Iraakse stad Mahawil, op 75 kilometer van de hoofdstad Bagdad. Bij de aanslag raakten zo'n 20 mensen gewond.

In Najaf, in Zuid-Irak, moesten de Amerikanen een verlies incasseren. Een helikopter van de Amerikaanse marine stortte neer tijdens gevechten met milities van de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger kon niet aangeven of er doden waren gevallen.

Islamitische groeperingen hebben inmiddels via een website ontkend verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op christelijke kerken in Irak van afgelopen zondag. Zij geven Iraakse politici de schuld.