Britse pers: aanslag Heathrow verijdeld

De verdachten die eerder deze week in Engeland zijn opgepakt zouden een aanslag op de Britse luchthaven Heathrow hebben gepland. Onder de arrestanten zou een kopstuk van het terreurnetwerk van Al-Qaeda zijn, Abu Musa al-Hindi of Abu Eisa al-Hindi.

Dit melden vier Britse dagbladen vanmorgen. De politie weigert commentaar op de berichten, die volgen op de aanhouding dinsdagmiddag en -avond van dertien mensen, van wie er gisteren één werd vrijgelaten. De overige twaalf zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden of beramen van terreurdaden. De politie wil in dit stadium van het onderzoek alleen kwijt dat het om mannen van de 20 en 40 jaar van Aziatische komaf gaat.

De kranten, The Times, Daily Telegrafh, Daily Mail en Sun, halen allevier anonieme Pakistaanse beambten aan die zeggen dat er plannen voor een terreuraanslag op Heathrow zijn gevonden op de computer van Mohammed Naeem Noor Khan, die vorige maand in de Pakistaanse stad Lahore werd gearresteerd. Drie van de vier bladen berichten dat Abu Musa al-Hindi of Abu Eisa al-Hindi opdracht had de aanslag op de grootste luchthaven van Londen uit te voeren.

De arrestaties dinsdag hadden plaats in het noordwesten van Londen, in Blackburn en in Hertfordshire, Bedfordshire en Lancashire. De invallen waren onderdeel van een ,,vooraf gepland en uitgebreid onderzoek van de politie en de veiligheidsdiensten naar het internationaal terrorisme'', aldus de politie. Zij liet weten dat er geen direct verband is met waarschuwingen vanuit de Verenigde Staten dat Amerikaanse banken in Londen mogelijk doelwit zouden zijn.

Sinds de aanslagen in de VS in september 2001 zijn in Groot-Brittannië op grond van nieuwe wetgeving 562 vermeende terroristen gearresteerd bij politieacties. In 97 gevallen werd daadwerkelijk vervolging ingesteld, wat tot nog toe 14 veroordelingen heeft opgeleverd.