Bellen met en dakloze Bredanaar

Ton van Gool en Bep van Rijsbergen wonen sinds drie maanden in een camper in de Bredase Vestingstraat. Hij staat vlakbij hun vroegere woning, die ze van de woningbouwvereniging moesten verlaten wegens wietteelt. Van Gool en zijn partner moeten weg uit de straat: de gemeente gedoogt het kamperen niet langer.

U heeft nu zeker spijt dat u wiet heeft geteeld?

,,Ik heb geen wiet geteeld. Het is gebeurd in het huis van Bep, mijn ex-vrouw, bij wie ik vorig jaar augustus na een jarenlange scheiding weer ben ingetrokken. Vóór onze hereniging had ze hennep laten verbouwen in ons huis. Ze kreeg daarvoor een taakstraf van vijftig uur. Bep zat zwaar in de schulden. Net zo min als ik is ze crimineel, dat meisje. Zij is erin getrapt, en de kleintjes worden gepakt. Zo gaat dat. De grote jongens in de drugswereld zitten ongestraft in hun villa's of op het woonwagenkamp, in chique woonwagens met drie etages.''

Is de straat blij dat u moet vertrekken?

,,Helemaal niet. De Vestingstraat en omgeving is zo'n beetje de Bredase Jordaan, een hechte volksbuurt. De mensen helpen ons met stroom, met de televisieaansluiting, met eten, met álles. En laatst steunden ze ons met spandoeken toen Bep en ik met onze advocaat Buntsma bij de districtspost bezwaar gingen maken tegen de uitzetting.''

Wat stond daar op?

,,Zoiets van: `Ton en Bep horen in de Vestingstraat thuis' en `Ton en Bep zijn geen buitenslapers'. Toen we dat bezwaar aantekenden – er was ook politie bij – heb ik geroepen dat ik geen Bin Laden ben, maar een jongen van 47 jaar die na een alcoholverslaving weer helemaal op het rechte spoor is.''

In de Vestingstraat blijven is niet eenvoudig.

,,Had ik maar een urgentieverklaring voor een woning in deze wijk. Ik heb tijdens mijn verslaving een hartaanval gehad, maar de cardioloog zegt dat ik er nu niet ernstig genoeg aan toe ben om daarvoor in aanmerking te komen. Als het aan de woningbouwvereniging, de gemeente en de politie ligt, moeten Bep en ik het maar uitzoeken, moeten we maar tussen de drugsgebruikers onder de blote hemel slapen. Ik ga hier niet weg. Ja, misschien tussen zes planken.''

    • Guido de Vries