Achterland

Een Nederlandse straat die door Japanners is nagebouwd in Nagasaki. Daar lijkt dit nog het meest op. Ze hebben daar Huis ten Bosch Resort neergezet, zodat ze niet allemaal hier naartoe hoeven te reizen om te kijken hoe het er bij ons uitziet. Huis ten Bosch is het bekendste pand van dit themapark, maar er zijn daar kilometers straten en grachten aangelegd met Hollandse huizen. Een goocheme projectontwikkelaar heeft daar iets over gelezen of er een foto van gezien. Misschien was hij wel in Nagasaki, wie zal het zeggen. Opeens ging er een lichtje bij hem branden. Wat die Japanners kunnen, kunnen wij ook.

Projectontwikkelaars weten waar wij in willen wonen. En sommige mensen wonen graag in een deftig uitziende omgeving uit de tijd van onze grootouders. Nieuw Klassiek noemen ze deze retro-nieuwbouw. De vorm van het huis lijkt bedrieglijk veel op zo'n statig pand waar vroeger alleen notabelen in woonden. De afmetingen zijn zo te zien gehalveerd, maar je kunt niet alles hebben.

Het is minder erg dan van die `geinige' nieuwbouw met torentjes en kantelen. Maar doe het dan helemaal. Zet dan ook meteen maar een paar retro-oldtimers voor de deur en wat retro-opoefietsen tegen het hek. Trek grootvaders pak of oma's jurk er bij aan en haal een hoepel van zolder.