Zakelijk directeur weg bij Boijmans

De zakelijk directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, Hugo Bongers, wordt door de gemeente Rotterdam per 1 september gedetacheerd om een nieuwe dienst Kunst en Cultuur op te richten.

Dat heeft de gemeente vanmorgen bekendgemaakt. Bongers werkte vier jaar lang bij het Rotterdamse museum, waar hij werd aangesteld naast artistiek directeur Chris Dercon. Inmiddels is per 1 juni Sjarel Ex als algemeen directeur van Boijmans aangesteld. Ex eiste zowel de zakelijke als de artistieke leiding op. Daarmee is volgens een woordvoerster van de gemeente een nieuwe situatie ontstaan. ,,Hugo Bongers werd destijds als zakelijk directeur aangesteld mede omdat Chris Dercon veel tijd kwijt was met de verbouwing van het museum.'' Die verbouwing is vorig jaar afgerond en Dercon vertrok om directeur te worden van het Haus der Kunst in München.

De woordvoerster ontkent ten stelligste dat de detachering van Bongers iets te maken heeft met de kritiek die hij kreeg toen vorig jaar een omvangrijke fraude werd ontdekt bij Boijmans. Daarbij werd 3,3 miljoen euro weggesluisd door een administratief medewerker van het museum. Enkele gemeenteraadsleden eisten Bongers' vertrek. ,,Het college heeft steeds gezegd dat Bongers niets te verwijten viel. Het politieke debat daarover is afgerond'', aldus de gemeentewoordvoerster.

De gemeente, die bezig is met een herstructurering van de kunstsector, heeft Bongers nu gevraagd ,,een klus'' te doen bij de Bestuursdienst. Samen met Ina Klaassen, adviseur bij de afdeling Culturele Zaken van de Bestuursdienst, gaat hij in opdracht van het college de oprichting voorbereiden van de nieuwe Dienst Kunst en Cultuur. In deze dienst gaan de oude Rotterdamse Kunststichting en de afdeling Culturele Zaken van de Bestuursdienst samen. ,,Het gaat om het bundelen van taken op het gebied van subsidie, uitvoering en beleidsontwikkeling'', zegt de woordvoerster.

Of Bongers, die wegens vakantie niet bereikbaar is voor commentaar, weer teruggaat naar het museum, is niet duidelijk. Ex is volgens het museum bezig met een beleidsnotitie die hij in oktober aan de ondernemingsraad zal voorleggen. Voorlopig neemt een managementteam de taken van Bongers waar. Daarbij wordt er volgens een woordvoerster van het museum vanuit gegaan dat deze situatie ,,een langdurig karakter''zal hebben. De gemeente zegt dat Bongers wel ,,op de payroll van het museum blijft staan''.

De Dienst Kunst en Cultuur zou in de loop van volgend jaar actief moeten worden. Bongers zal ook nog enkele andere opdrachten uitvoeren, waaronder het project Kwaliteitszorg en de huisvesting van enkele culturele instellingen in cultureel centrum Las Palmas.

Ina Klaassen wordt vanaf 1 oktober tijdelijk waarnemend hoofd Culturele Zaken, tot de nieuwe dienst is opgericht. Ze vervangt daarmee Kees Weeda, die algemeen secretaris wordt van de Raad voor Cultuur in Den Haag.