Wellink: Kamerlid kwetsend

President N. Wellink van De Nederlandsche Bank is vanochtend ongewoon hard uitgevaren tegen CDA-Kamerlid P. Omtzigt, die de afgelopen maanden de (vroeg)pensioenregeling bij de centrale bank bekritiseert. In een open brief aan Omtzigt zegt Wellink dat diens uitlatingen ,,zeker in hun onderlinge samenhang als tendentieus en kwetsend'' worden ervaren. De brief staat op de DNB-website.

Wellink vindt dat Omtzigt, gezien de banenreductie met een kwart bij de recente fusie van DNB met pensioenautoriteit PVK, ,,toch niet in ernst'' kan volhouden dat ,,we niet op de kosten letten of publiek geld verkwisten''.

Wellink verdedigt de pensioenregeling van De Nederlandsche Bank die ,,noch uitzonderlijk goed, noch uitzonderlijk duur'' is. Omtzigt noemde de regeling goudgerand. De werknemers van DNB en PVK hebben volgens eigen CAO's een pensioen waarvoor zij geen premie betalen, wat in lijn is met hun branche, vindt Wellink.

Omtzigt bekritiseerde ook een extra storting van 55 miljoen euro door DNB in haar eigen pensioenfonds. Dat had de centrale bank over drie jaar kunnen uitsmeren, bleek uit het jaarverslag van het pensioenfonds. Wellink vindt het logisch dat de werkgever, die jarenlang geen premie betaalde dankzij hoge beleggingswinsten, nu bij tegenvallers ,,de rekening draagt''. Betaling ineens en niet in termijnen, is ,,lood om oud ijzer''.