Vermeende terroristen opgepakt

De politie in Londen heeft gisteravond dertien mensen gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten. Ze worden verdacht van ,,het opdracht geven tot, een voorbereiden van terreurdaden''.

De arrestaties vonden volgens een politiewoordvoerder plaats ,,in het kader van een vooraf geplande, voortgaande operatie van de veiligheidsdiensten''.

Daarmee lijkt er geen verband te bestaan met de aanhouding van een communicatiedeskundige van Al-Qaeda, vorige week in Pakistan. Daarbij werd onder andere 's mans computer in beslag genomen. Uit informatie die in die computer werd gevonden, blijkt dat er sprake zou zijn van voorbereiding van aanslagen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Die zeer gedetailleerde informatie was voor de Amerikanen afgelopen zondag aanleiding om de bewaking van een aantal belangrijke financiële instellingen in onder meer Washington en New York – zoals de gebouwen van de Wereldbank, het Internationaal Mometair Fonds en de beurs van New York – drastisch op te voeren. Volgens Britse kranten zou er ook sprake zijn van dreiging tegen niet nader genoemde Britse doelen.

De verdachten die gisteravond zijn gearresteerd zijn allen tussen de twintig en veertig jaar. De politie wilde niets zeggen over hun nationaliteit, maar volgens de Britse omroep BBC zou het gaan om Zuid-Aziaten, mogelijk Pakistanen. Een aantal van hen zou de Britse nationaliteit hebben.

De verdachten worden ondervraagd en kunnen op grond van de antiterreurwet uit 2000 maximaal twee weken worden vastgehouden voordat er een aanklacht tegen ze wordt ingediend. In het verleden werden verdachten die bij soortgelijke arrestaties werden aangehouden na twee weken weer vrijgelaten.

De Britse autoriteiten hebben, in tegenstelling tot de Amerikaanse, de veiligheidsmaatregelen dit weekeinde niet opgevoerd. Volgens een anonieme veiligheidsfunctionaris is de aanwezigheid van politie op straat niet opgevoerd.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt geen commentaar te geven op dit soort veiligheidskwesties. Maar het publiek zou op de hoogte worden gebracht als er sprake is van een mogelijke dreiging.

De Conservatieve Partij eist van de regering meer informatie over terreurdreiging. ,,We vinden het zorgwekkend dat de Amerikanen kennelijk aanleiding zien voor een hogere alarmfase dan wij'', aldus schaduwminister van Binnenlandse Zaken David Davis.

Diverse Amerikaanse kranten zeggen dat veel van de informatie op de in beslag genomen computer in Pakistan ten minste drie jaar oud is en dat het volstrekt onduidelijk is of die nog actueel is.