`Thailand glijdt af naar autoritarisme'

Schendingen van mensenrechten in Thailand zijn de afgelopen drie jaar ernstiger geworden. Onder premier Thaksin Shinawatra is in toenemende mate sprake van een ,,cultuur van autoritarisme''.

Dit concludeert de Commissie voor de mensenrechten is Thailand, een elf leden tellend orgaan dat drie jaar geleden door het Thaise parlement is gevormd. In haar eerste rapport constateert de commissie ernstige schendingen van mensenrechten in de vorig jaar door Thaksin afgekondigde `oorlog tegen drugs' waarin meer dan 2.500 mensen de dood vonden.

,,Thailand gaat op een zorgwekkende wijze achteruit naar een cultuur van autoritarisme, in plaats van vooruit te gaan naar een cultuur van mensenrechten'', aldus de commissie in haar 230 pagina's tellende rapport. ,,Het allerslechtst is het zonder proces doden van mensen in de oorlog tegen drugs waarin het recht op leven van meer dan 2.500 mensen is verwoest zonder eerlijk proces onder eerbiediging van de beginselen van democratie en recht.''

Ook zijn er volgens de commissie aanwijzingen voor persbreidel door het regime van Thaksin. De oud-telecomtycoon, wiens familie enkele van de machtigste concerns in het land in handen heeft, zou zijn politieke positie misbruiken door deze bedrijven te bevoordelen en ervoor te zorgen dat ze niet langer adverteren in kritische media.

De mensenrechtencommissie beschuldigt Thaksin ervan dat hij de vorming van onafhankelijke instanties voor de herverdeling van frequenties voor telecommunicatie tegenhoudt om de familiebelangen te beschermen. In dit verband spreekt de commissie van een ,,belangenconflict''.

De woordvoerder van Thaksin, die in maart volgend jaar grote kans maakt op herverkiezing, verwierp alle kritiek.