Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over Nederlandse `mega-farms' die in Amerika op verzet van milieugroeperingen en omwonenden stuiten. Deze boerderijen met soms 1500 tot 4000 koeien zijn veelal opgericht door Nederlanders. En dat terwijl de Nederlanders ons land waren ontvlucht om te ontkomen aan strenge mestregels, melkquota en milieunormen. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Portret van Hassan Al Gereawy die in 1995 in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad zijn hand verloor door een lijfstraf. Hij vluchtte naar Nederland. De Amerikaanse documentairemaker spoorde Hassan op en reconstrueerde zijn verhaal. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een reportage over de verscherpte controles in Marokko van Marokkanen die in Nederland hebben gewerkt, in de WAO zijn geraakt en teruggegaan zijn naar hun vaderland. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Bewogen leven: Purity. Regisseuse Anat Zuria en haar vriendinnen bekritiseren het oeroude reinigingsritueel dat is voorgeschreven aan vrouwen binnen de orthodox-joodse gemeenschap, omdat het ervan uitgaat dat vrouwen in wezen onrein zijn. Volgens de tweeduizend jaar oude joodse traditie wordt een vrouw gedurende de menstruatie als onrein beschouwd. Canvas, 22.30-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Vinger aan de pols: Gehandicapt? Nou en! Zie tv-vooraf. Ned.2, 19.35-20.25u.

Sonja, de meester en de leerling. Tweede aflevering van een serie masterclasses met vanavond kok Robert Kranenborg die zijn kennis met drie jonge koks deelt. Hun kookarbeid wordt beoordeeld door de culinair recensenten Johannes van Dam, Ronald Hoeben en Onno Kleyn. Ned.3, 21.03-22.00u.

M.A.C.H.T. Portret van de omstreden eigenaar van circa tachtig etablissementen in vrijwel alle grote steden Sjoerd Kooistra. Hij geldt als een keiharde ondernemer en zou handelen in faillissementen. Ook praat hij over zijn homoseksualiteit en over de dood van zijn eerste grote liefde. Ned.1, 22.15-22.55u.

DRAMA

Cambridge spies. Slot van een vijfdelige Engelse dramaserie over vier spionnen voor Rusland die elkaar in Cambridge tegenkwamen. Ned.3, 23.20-0.13u.

MUZIEK

Klassiek: Very weird music. Reportage over het verblijf van het Nieuw Ensemble in Los Angeles. Aanleiding was de uitreiking op 4 november 1998 van de Prins Bernhard Fonds Muziek Prijs 1998 aan het ensemble. Ned.3, 0.13-1.05u.

FILM

No mercy (Richard Pearce, VS, 1986). Palinggladde thriller in de zompige moerassen van New Orleans, met Richard Gere die als wraakbeluste rechercheur uit is op het hoofd van geflipte capo Jeroen Krabbé. Gere handboeit vervolgens gangstervriendinnetje Kim Basinger aan zichzelf vast, maar verliest het sleuteltje. Slordig. Veronica, 22.10-24.00u., met reclame.

No way home (Buddy Giovinazzo, VS/Groot-Brittannië, 1997). Giovinazzo draaide voor een appel en een ei (en twee dollar vijfenzeventig) het gemene Combat shock, maar beheerste zich in dit misdaaddramaatje over ex-bajesklant Tim Roth, die het aanlegt met de teerbeminde van zijn drugsdealende broer. RTL4, 23.45-1.45u.

.Anywhere but here (Wayne Wang, VS, 1999). Onder geen voorwaarde te missen, schitterend geacteerd juweeltje over de hobbelige relatie tussen vrijgevochten moeder Susan Sarandon en haar aardse dochter Natalie Portman. BBC1, 0.05-1.55u.

.No man's land (Danis Tanovic, F/B/GB/SLO, 2001). Pijnlijk grappige, Oscar-bekroonde dramedy waarin het twee onfortuinlijke achterblijvers in een loopgraaf tijdens de Joegoslavische burgeroorlog maar niet lukt om zich uit de nesten te werken. BBC2, 0.50-2.20u.

RADIO

Kunststof. Hoofdredacteur van Privé Evert Santegoeds vertelt over zijn boek 100 Procent Indiscreet. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na een verhaal van Arnon Grunberg uit New York een herhaling uit 1995 van de Pleitrede van Socrates door de Vlaamse acteur Julien Schoenaerts. Vooraf een gesprek met Schoenaerts die dit stuk zijn leven lang speelde. 747AM, 21.02-23.00u.

Hoe? Zo! Radio. Gesprek met Serge Hoogendoorn van de Technische Universiteit Delft over files en een nieuwe manier van meting. Morgen, 747AM, 13.02-14.00u.