Runnen van een pijpleiding

Het reizen zal Martin Bosman (52) wel een beetje missen, nu hij stopt als commercieel directeur van Gasunie Engineering, het onderdeel van Gasunie dat onder meer in het buitenland gasnetten aanlegt. ,,Daarmee kwamen we in zo'n zeventig landen.'' In zijn nieuwe functie als algemeen directeur van BBL Company blijft hij wat dichter bij huis. BBL is een gezamenlijke onderneming van Gasunie (60 procent), het Duitse E.On-Ruhrgas en het Belgische Fluxys (elk 20 procent), die samen voor 500 miljoen euro de 235 kilometer lange Balgzand-Bacton Leiding (BBL) aanleggen, een gasleiding tussen Nederland en Engeland. ,,De komende jaren zijn we vooral bezig met de aanleg van de pijpleiding en het inhuren van de tientallen bedrijven die daarbij betrokken zijn.'' Daarna gaat BBL de lijn ook exploiteren. ,,We gaan bijvoorbeeld transportcapaciteit verhuren aan Ruhrgas, een van onze aandeelhouders, maar ook aan een bedrijf als Gazprom dat gas uit Rusland onder meer via onze pijpleiding aan afnemers in Engeland gaat leveren. En zo gaan we de komende jaren nog tientallen langetermijncontracten afsluiten.''

Personalia@nrc.nl

    • Jochen van Barschot