Romans Hans Warren ontdekt

In de nalatenschap van de Zeeuwse dichter en schrijver Hans Warren (1921-2001) zijn twee onbekende romans en een verhalenbundel gevonden. Warrens levensgezel Mario Molegraaf, die de nalatenschap beheert, heeft de romans in Warrens omvangrijke archief ontdekt. Van Warren is tot nu toe weinig fictie gepubliceerd. Het bekendst werd de korte oorlogsroman Steen der hulp, die binnenkort verfilmd wordt door de Vlaamse regisseur Bavo De Furn.

Warren schreef de romans in de vroege jaren vijftig. Dichter en uitgever Ad den Besten, een vriend, probeerde hem ervan te overtuigen van publicatie af te zien, vanwege de ,,zeer vrijmoedige wijze waarop over homoseksuele betrekkingen wordt geschreven''. Den Besten vond Warrens poëzie al ,,openhartig genoeg''. Warren probeerde zijn proza toch gepubliceerd te krijgen, maar na enkele negatieve reacties van uitgeverijen zweeg hij er voortaan over.

De roman Om het behoud der eenzaamheid behelst het autobiografische verhaal van een pianoleraar, Hans Warren geheten, die met zijn broer in Parijs woont. Hij droomt van een nieuw bestaan en werkt er aan een gewaagde roman, ,,een boek zonder motief''. In de tweede roman, Een vriend voor de schemering, is Warren herkenbaar als Wouter Ravia, die in de ban raakt van een jongeman. Een zwemtocht loopt voor Ravia noodlottig af. De verhalenbundel is getiteld Narcissus Bifrons.

De drie boeken zijn in foutloos typoscript door Warren achtergelaten. In zijn reeks Geheim dagboek vermeldt hij de romans nergens. Elementen eruit keren wel verhuld in de dagboeken terug, zoals de passages over Warrens geliefde Sibylle in 1943-'44. Dit najaar verschijnt het dagboek van de jaren 1987-1990. Mario Molegraaf zal de romans binnenkort opnieuw ter publicatie aanbieden.

    • Kester Freriks