Richmond Fontaine

Dit goeddeels nog onopgemerkt gebleven Richmond Fontaine uit Portland, Oregon, heeft al vijf cd's uitgebracht. Post To Wire is opnieuw het geesteskind van zanger/gitarist Willy Vlautin, die grote liefde schijnt te koesteren voor de jaren tachtig-band Hüsker Dü. Waar deze groep zich uitdrukte in punky melodieën, zoekt Richmond Fontaine het in de snik van country.

Maar net als bijvoorbeeld Calexico voegt de band daar nog een rijkdom aan emoties aan toe. De machteloze weemoed van Hüsker Dü-zanger Bob Mould bijvoorbeeld, de vloeiende woordstromen die uitmonden in gescheld van Ryan Adams en anderzijds ook de fijngevoelige orchestraties van Lambchop. Behalve voor Vlautins vaak gekwelde zang is er een hoofdrol voor de pedal steel van Paul Brainard, die tergend mooi de achtergrond voorziet van een smeulend gitaargekerm. Hoogtepunt van deze prachtige plaat is het titelnummer, waarin Vlautin duetteert met zangeres Deborah Kelly, op een manier die Gram Parsons en Emmylou Harris genoegen had gedaan.

Richmond Fontaine. Post To Wire (Cortez ECR 133)

    • Hester Carvalho