Randstad: krimp uitzendmarkt gestopt

De krimp van de Nederlandse uitzendmarkt is de afgelopen drie maanden tot stilstand gekomen nadat deze markt in vijf jaar tijd is gehalveerd. Dit verklaarde bestuursvoorzitter B. Noteboom van uitzendconcern Randstad tijdens de presentatie van de tweedekwartaalcijfers. De krimp van de markt is stopgezet omdat volgens Noteboom ,,het economisch herstel solide aanvoelt''.

De bestuursvoorzitter van Randstad illustreerde de stabilisatie van de uitzendmarkt door te wijzen op de ,,bescheiden omzetgroei'' van de Nederlandse Randstad-activiteiten. Voor het eerst sinds vier jaar nam de Nederlandse omzet van het concern weer toe. Deze groeide met 2 procent tot 516 miljoen euro.

Randstad als concern verdriedubbelde het afgelopen kwartaal de nettowinst. Het resultaat kwam uit op ruim 37 miljoen euro tegen 13 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf boekte een omzet van 1,4 miljard euro tegenover 1,3 miljard in dezelfde periode vorig jaar, een stijging van 10 procent. Noteboom toonde zich tevreden over de cijfers. ,,We zijn harder gegroeid dan de markt in vrijwel alle regio's.'' Randstad presteerde het tweede kwartaal vooral goed in Italië, Spanje en België.

De economie van de Verenigde Staten, waar het bedrijf ook actief is, laat volgens Randstad tekenen van herstel zien. De vooruitzichten van het uitzendconcern in Noord-Amerika worden dan ook beter. Het afgelopen kwartaal lieten vooral de industriële en administratieve sectoren groei zien.

Randstad is inmiddels begonnen met uitbreiding in de nieuwe Europese lidstaten. In Polen zijn de eerste flexwerkers uitgezonden. Binnenkort begint Randstad in Hongarije. Daarnaast kijkt het bedrijf naar verdere mogelijkheden in Azië.

In het nettoresultaat van Randstad is een vrijgevallen voorziening verwerkt van 5 miljoen euro die genomen was wegens een loonbelastingrisico in Nederland. Verder verwacht Randstad eind dit jaar nog eens 10 tot 15 miljoen euro aan `belastingwinst' wegens beëindigde activiteiten.