Productieve gehandicapten

Echt vrolijk word je niet van het medisch praatprogramma Vinger aan de pols. Het zijn ook niet de frivoolste zaken die de revue passeren. Zo werd er in het afgelopen jaar o.a. stilgestaan bij falende artsen, coma-patiënten, syndroom van Down, angststoornissen, ziekte van Huntington, harttransplantatie, schizofrenie, epilepsie, kanker en Korsakov. Informatief en verklarend.

In de uitzending van vanavond met vier min of meer bekende Nederlanders is het niet anders. Get the picture-presentatrice Lucille Werner (36), Algemeen Dagblad-columniste Annemarie Postma (35), advocaat in zedenzaken en schrijver van het boek Valse zeden Chris Veraart (59) en de 46-jarige grafisch vormgever Joost Hartog praten openhartig over hun gebrek, veerkracht, schaamte en seksualiteit.

Lucille Werner die eind deze maand stopt met Get the picture (het programma verdwijnt) loopt sinds haar geboorte moeilijk en ziet haar handicap als een schoonheidsfoutje. Zij heeft van de vier het minst ernstige gebrek en kan er loop- en zitschoenen op na houden. Zij maakte van haar handicap een grap en wist door een sterke presentatie bij de tv te komen. Wilde eigenlijk popzangeres worden.

Publicist Chris Veraart heeft het lichamelijk het moeilijkst. Hij lijdt aan multiple sclerose. Hij stort zich met zijn stemcomputer helemaal op zijn werk en besteedt weinig aandacht aan zijn ziekte. Dan hoeft hij er ook niet aan te denken. Toch staat bij hem in zijn werkkamer een loopbrug die hij dagelijks gebruikt en optimisch de `bridge of independence' noemt. Zolang hij met moeite tussen de leggers kan staan en zijn rug kan rechten heeft hij het gevoel dat hij er nog is.

Columniste Annemarie Postma die al vanaf haar elfde in een rolstoel zit liet zich voor Playboy zelfs naakt in haar rolstoel fotograferen. Een slecht verwijderde teek is wellicht de oorzaak van haar verlamming. De ooit zeer sportieve Hartog heeft een dwarslaesie. Hij dook als 32-jarige in een ondiep meertje, kon niets meer bewegen en werd van een verdrinkingsdood gered. Vanaf zijn sleutelbeen heeft hij geen gevoel meer. Optimistisch over het leven is hij wel want door aan een IVF-behandeling bij zijn vrouw mee te doen is hij vader geworden. Ofschoon de titel van de uitzending Gehandicapt? Nou en! de suggestie wekt dat de vier flierefluitend door het leven gaan, weet je na tien minuten wel beter.

Vinger aan de pols: Gehandicapt? Nou en!, AVRO, Ned.2, 19.35-20.25u.

    • Markus Meulmeester