Op afstand van de eigenaar

Harry Schrijnemakers (44) heeft nog niet eerder iets met sociale werkplaatsen te maken gehad. Hij komt, als bedrijfskundige, juist uit de puur commerciële hoek. De afgelopen zeven jaar gaf hij leiding aan het in Kerkrade gevestigde onderdeel van de Italiaanse producent van verwarmingsapparatuur MTS Group. Later dit jaar stapt hij over naar Licom, de koepelorganisatie van sociale werkplaatsen in Zuid-Limburg, waar hij algemeen directeur wordt. ,,Dat is iets totaal anders'', geeft hij direct toe, ,,maar de combinatie van de maatschappelijke functie met een zakelijke component maakt het juist ook zo interessant.'' Licom heeft volgens Schrijnemakers bewust iemand `van buiten' gehaald, omdat het bedrijf, waar 4.700 mensen werken, marktgerichter moet gaan werken. ,,Licom is een private onderneming geworden, die bewust op afstand is gezet van de elf gemeenten in Zuid-Limburg die de aandelen bezitten. Dus het bedrijf is nu ook zelf verantwoordelijk voor de behaalde resultaten.''

Personalia@nrc.nl

    • Jochen van Barschot