Nomineren Kroes leidt tot lof en kritiek

De Tweede Kamer heeft verdeeld gereageerd op de voordracht van VVD'er Neelie Kroes als Eurocommissaris namens Nederland. CDA en VVD zijn tevreden, maar D66 wil Kroes naar de Kamer roepen om haar te ondervragen over haar visie op Europa.

Ook oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP hebben kritiek, met name op de procedure van de benoeming, die volgens hen in achterkamertjes geregeld zou zijn.

Premier Balkenende noemde Kroes gisteren vanuit Middelburg in een toelichting op de voordracht ,,een uitstekende kandidaat'' die het Nederlandse commissariaat ,,met verve'' zal vervullen. Hij zei dat het kabinet in de Europese stoelendans niet op de persoon heeft gespeeld, maar in eerste instantie heeft ingezet op een ,,belangrijke rol'' voor Nederland binnen de Commissie. Welke post Kroes zal bekleden, is nog niet bekend, al is Nederland een ,,zware economische portefeuille'' beloofd door Commissievoorzitter Barroso.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen laat vanuit Zuid-Frankrijk schriftelijk weten dat hij Kroes ,,de beste van de beschikbare kandidaten'' vindt. ,,Zij heeft de ervaring, het inzicht en de vechtlust om deze klus te klaren'', aldus Van Aartsen. ,,Al te vaak houdt een onheilige alliantie van christen-democraten en sociaal-democraten noodzakelijke economische en politieke hervormingen in de EU tegen.'' Met Kroes blijft ,,het liberale geluid in de Commissie'' behouden.

Coalitiegenoot CDA is eveneens tevreden met de voordracht van Kroes, maar benadrukt dat het vooral om de post gaat. ,,Het is een zware economische post geworden, omdat we niet begonnen zijn bij de namen'', aldus vice-fractievoorzitter Verburg. Dat de kandidaat een vrouw is, heeft volgens Verburg wel een rol gespeeld in de CDA-steun.

Het Kamerlid Timmermans (PvdA) noemt de kandidatuur van Kroes ,,winst voor de VVD, maar verlies voor Nederland''. Volgens hem staat Nederland nu zwakker in het Europese krachtenspel door ,,partijpolitiek getouwtrek''. Andere partijen hekelen vooral de manier waarop Kroes uiteindelijk naar voren is geschoven. Volgens Kamerlid Van Gent (GroenLinks) is de kwestie ,,in de achterkamertjes bedisseld''. Haar collega Van Bommel (SP) noemt de door het kabinet gevolgde procedure ,,ronduit waardeloos''.

Europarlementariër Van den Berg (PvdA) vreest voor de ,,privatiseringstoer'' die de oud-verkeersminister altijd heeft aangehangen, maar hij prijst wel haar signatuur: een ,,vrouwelijke bestuurster met krachtige opinies''. Zijn collega Maaten (VVD) is tevreden: ,,Vooral omdat ik denk dat ze een goede commissaris zal zijn.'' Als het Europees Parlement akkoord gaat met de voordracht van Kroes, zal zij op 1 november aantreden.